Няма свободни зали за “Евровизия 2023” във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
63

След като стана ясно, че Украйна няма да може да бъде домакин на следващата Евровизия, Великобритания пое тежката отговорност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Нито една голяма зала в Обединеното кралство в момента няма свободни дати в събитийния си календар, за да бъде домакин на “Евровизия” през следващата година, съобщи Би Би Си.

Няколко служители на Европейския съвет за радио и телевизия заявяват пред Би Би Си Нюз, че организаторите са им казали, че продуцентите ще имат нужда от залата в продължение на шест до осем седмици преди конкурса.

В петък ще стане ясен краткият списък на градовете – кандидати за домакини на песенния конкурс догодина. Вече е почти сигурно, че дати на концерти, турнета, ще трябва да бъдат отложени или отменени, за да се освободи място за “Евровизия” през май 2023 г.

Андре Рийо и Елтън Джон имат обявени концерти в градове, кандидатстващи за провеждане на конкурса през този период, включително Ливърпул, Лийдс и Глазгоу.

Продуцентите на шоуто “Професия: стриптийзьор”, което има насрочени дати през април и май в кандидатстващи градове като Нюкасъл и Манчестър, потвърдиха пред Би Би Си Нюз, че нито една зала все още не е поискала от тях да преместят датите на турнето.

Билетите за всички представления все още се продават, тъй като окончателното решение няма да бъде взето до есента, което прави логистично трудно на този етап да има яснота кой град ще трябва да премести вече обявени събития и концерти.

Тазгодишният ръководител на шоуто на “Евровизия” в Торино Клаудио Сантучи потвърди, че организаторите ще имат нужда от достъп до локацията за няколко седмици. „Подготовката отнема около три седмици, след това три или четири седмици репетиции, в една от тези седмици е шоуто“, обяснява пред Би Би Си Клаудио Сантучи.

„Периодът за репетиции е дълъг, за да се получи. Това е събитие, чието организиране обикновено отнема две години, но вместо това имате по-малко от година“, добавя още той.

Би Би Си прие поканата да бъде домакин на събитието през 2023 г., след като организаторите решиха от съображения за сигурност, че то не може да бъде в Украйна, след като „Оркестър Калуш“ спечели “Евровизия 2022” през май.

Това означава, че телевизионният оператор, който ще трябва да плати между 8 и 16 милиона британски лири за домакинство, има по-малко време от другите, за да организира конкурса. Посочва се, че организаторите също така не били разкрили точните изисквания към градовете в първия етап от процеса на кандидатстване – вместо това насочват към сайт с често задавани въпроси, пише БТА.

В него се казва: „Миналата година критериите за град домакин на “Евровизия” се основаваха на осигуряване на място, което може да побере най-малко 10 000 зрители (както и пресцентър), което трябва да бъде лесно достъпно до международно летище и с достатъчни възможности за хотелско настаняване.“

Кметът на Бристол каза, че е подадено заявление за домакинство, въпреки че в града няма подходяща зала, като се ангажира да построи специално място за събитието за по-малко от девет месеца.

Миналата седмица от Кардиф заявиха, че повече няма да предлагат оферта за песенния конкурс, обяснявайки, че “значителен брой планирани събития” ще трябва да бъдат отменени.

Всички други градове с арена, която може да побере 10 000 фенове и следователно отговарящи на условията за провеждане на конкурса, са изправени пред същия проблем.

От няколко зали заявяват пред Би Би Си Нюз, че ако тяхното място бъде избрано, тогава ще се проведат разговори с мениджърите на концертите и организаторите на планирани събития, но те не могат да отговорят на запитвания за финансови разходи, защото това е само хипотетично на този етап и всеки договор за събитие е различен.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!