Великобритания разрешава ГМО прасета от догодина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
218

Снимка: Getty Images/Guliver

Генно-модифицирани храни ще се продават в магазините в Обединеното кралство. В момента се правят необходимите законови промени от догодина да бъде разрешено отглеждането на такива животни. Природозащитни организации, обаче, са основната пречка пред закона, защото смятат, използването на технологията в животновъдството може да изостри проблемите с хуманното отношение към животните, ако например това доведе до създаването на устойчиви на болести животни, които могат да бъдат настанени заедно на по-малка площ.

Противниците на ГМО прасетата казват, че приемането на генно-модифицираната храна в Обединеното кралство не трябва да се използва за удължаване или влошаване на съществуващите проблеми с хуманното отношение към животните в земеделието, като например използването на по-голяма устойчивост на болести като извинение за по-гъсто струпване на животните.

Правителството на Обединеното кралство наскоро заяви, че планира законодателство следващата година да позволи на генно-редактираните култури и животни в Англия да бъдат третирани различно от генетично модифицираните организми, като първа стъпка, която в крайна сметка може да проправи пътя за продажба на такава храна в магазините. Редактирането на гени е по-прецизно от генетичната модификация, използвайки целенасочени промени в ДНК последователностите, които биха могли да доведат до ползи за околната среда, благосъстоянието и храненето, като например създаването на свине, устойчиви на репродуктивен и респираторен синдром – заболяване, което редовно се среща в Обединеното кралство.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!