Великобритания: Приемаме украински бежанци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
157

Сега гражданите на Украйна могат да кандидатстват за британска виза, без да се свързват с консулските отдели на посолството

Снимка: Shutterstock

От 14 март във Великобритания стартира програмата “Къщи за украинци”. Правителството на страната очаква, че тя ще бъде използвана от десетки хиляди хора, избягали от Украйна след началото на войната, информира Би Би Си, предава news.bg.

Властите обявиха първата точка от тази програма преди няколко дни. Сега гражданите на Украйна могат да кандидатстват за британска виза, без да се свързват с консулските отдели на посолството. Достатъчно е да изпратите заявка и копия от документи там, отговорът ще дойде и по имейл.

Гражданите на Украйна ще могат да подават биометрични данни и да получат печат за влизане в паспорта си на мястото на пристигане в Обединеното кралство.
С тези визи те ще могат да останат във Великобритания поне три години.

Втората точка от програмата – правителството на Обединеното кралство ще отпуска 350 паунда на месец на собствениците на имоти – това могат да бъдат както физически лица, така и компании или благотворителни фондации – за жилища, в които могат да останат бежанци. Здравният министър Саджид Джавид казва, че програмата ще продължи поне половин година, но ще бъде удължена, ако е необходимо.

В следващите дни ще бъде отворен уебсайт за тези, които са готови да осигурят жилище, и за тези, които искат да го получат.

Местните власти ще получат 10 500 паунда от правителството за всеки бежанец. Тези пари ще бъдат използвани например за обучение на деца в училищата.

Повече от 40 британски компании са готови да предложат работа на гражданите на Украйна. Сред тях са търговските вериги “Morrisons”, “Sainsbury’s” и “Marks & Spencer”, най-големият онлайн магазин “Asos” и др.

Властите ще улеснят влизането на домашни любимци на бежанците. Всички ветеринарни процедури, които трябваше да бъдат направени преди идването в Обединеното кралство преди началото на войната, вече могат да се извършват на място.

Преди това правителството беше сериозно критикувано за факта, че докато европейските страни приемат милиони бежанци, едва няколкостотин са успели да влязат във Великобритания. Дори до днес само 4000 украинци са получили визи. Премиерът Борис Джонсън отговори, че правителството работи непрекъснато, за да заработи представената днес схема. Властите обаче не планират да отменят визовия режим за украинците.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!