Великобритания премахва исторически паметници “обиждащи” протестиращи срещу расизма

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
321

© Actualno.com

Кметът на Лондон Садик Хан обяви, че статуи на “империалистически фигури” може да бъдат премахнати от улиците на Великобритания.

 

Причината са прокламираните протести срещу расизма, които започнаха след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис и чиято честа жертва след погроми стават исторически паметници.Подобна беше съдбата на статуята на собственика на плантации Робърт Милиган от 18 век, предаде Politico.
Садик Хан, който е от пакистански произход, заяви, че създава комисия, която да гарантира, че паметниците на британската столица отразяват многообразието му.Въпросната комисия в “Обединеното кралство” ще прегледа статуи, стенописи, улични изкуства, имена на улици и други мемориали и ще разгледа кои наследства за заслужава да бъдат почитани.
„Неприятна е истината, че нашата нация и град дължи голяма част от богатството си на ролята си в търговията с роби и макар това да се отразява в обществената ни сфера, приносът на много от нашите общности за живота в столицата ни са били умишлено игнорирани, посочва Хан. В неделя протестиращите в югозападния английски град Бристол извадиха статуя на Едуард Колстън, търговец на роби и филантроп от 17-ти век и изхвърлени в пристанището на града. Британският премиер Борис Джонсън призна, че хората в “Обединеното кралство” изпитват дискриминация и обеща, че правителството му е поело ангажимент да „изкоренява предразсъдъците”.

actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!