Великобритания предлага ваксини на гей мъже, за да спре маймунската шарка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
119
Monkeypox virus.

Източник: iStock

Британските здравни служители ще започнат да предлагат ваксини на гей и бисексуални мъже с най-висок риск от заразяване с маймунска шарка, в опит да ограничат най-голямото огнище на болестта извън Африка, съобщава АП.

Британската агенция за здравна сигурност заяви в изявление във вторник, че лекарите биха могли да обмислят ваксинация за някой, който “има множество партньори, участва в групов секс или посещава “секс на място””.

“Чрез разширяването на предложението за ваксини към тези с по-висок риск се надяваме да прекъснем вериги на предаване и да помогнем за овладяване на огнището”, каза ръководителят на имунизацията на Агенцията за здравна сигурност д-р Мери Рамзи.

Преди това ваксините са били достъпни само за здравни работници, които се грижат за пациенти с маймунска шарка, или за хората, почистващи и дезинфекциращи зони, замърсени с вируса. Първоначално ваксината е разработена за едра шарка, свързано заболяване, но се смята, че е около 85% ефективна срещу маймунска шарка.
Към днешна дата повече от 99% от случаите на маймунска шарка във Великобритания са сред мъже, като по-голямата част от тях са при гейове, бисексуални или мъже, които правят секс с мъже. Учените предупреждават, че всеки, който е в близък физически контакт с някой, заразен с маймунска шарка или техните дрехи или чаршафи, е изложен на риск от заболяването, независимо от сексуалната ориентация.

В момента има 793 случая на маймунска шарка в Обединеното кралство, от повече от 2100 случая в 42 страни по света. Не са съобщени смъртни случаи извън Африка.

До миналия месец маймунската шарка причиняваше големи огнища само в Централна и Западна Африка; континентът досега е докладвал за повече от 1500 случая и 72 предполагаеми смъртни случаи при отделна епидемия. В Африка никога не са били използвани ваксини за контрол на маймунската шарка.

Миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус описа продължаващото разпространение на маймунската шарка в страни, които преди това не са се сблъсквали с болестта като “необичайно и тревожно”.

Тедрос свиква експертна среща в четвъртък, за да реши дали разрастващото се огнище на маймунска шарка изисква да бъде обявено за глобално извънредно положение. Това би му дало същото обозначение като пандемията от COVID-19 и продължаващите усилия за изкореняване на полиомиелита.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!