Великобритания поиска отсрочки за търговията със Северна Ирландия до 2023 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
59

Ако исканията не бъдат изпълнени, Лондон заплашва да отмени протокола за Северна Ирландия, каквото направи ЕС наскоро, като задейства чл. 16 от документа

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Великобритания поиска от Европейския съюз (ЕС) да удължи действието на сервитутните права за търговията след Brexit между Великобритания и Северна Ирландия за почти две години, след като премиерът на страната Борис Джонсън обвини блока, че е „подкопал“ протокола за Северна Ирландия.

Британският министър по въпросите на кабинета и твърд привърженик на напускането на ЕС Майкъл Гоув е отправил искане в писмо до заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, за да се опита да избегне допълнителни смущения в търговията през Ирландско море.

Реакцията идва, след като служители, извършващи проверки на пристанищата на Северна Ирландия, започнаха да получават заплахи, както и на фона на все по-заплитащата се бюрокрация след Brexit.

Последният спор между Брюксел и Лондон избухна, след като ЕК се позова на член 16 от Протокола за Ирландия и Северна Ирландия и спря специалното гранично споразумение заради усилията си да ограничи износа на ваксини. Този ход доведе до възмущение в Дъблин, Лондон и Белфаст и Комисията обърна курса още същата нощ.

Гоув заявява, че гратисните периоди, които позволяват по-леко прилагане на правилата на ЕС върху стоки от супермаркети, фармацевтични продукти, охладено месо и колети, които се отправят от Великобритания в Северна Ирландия, сега трябва да бъдат удължени до януари 2023 г. Някои от сервитутните права трябва да приключат в края на март, което поражда страхове от по-нататъшни проблеми по границите.

Британският министър казва, че трябва да се намерят постоянни решения на граничните въпроси по време на удължените гратисни периоди и призовава за нова двустранна сделка за премахване на бариерите пред пътуването на домашни любимци между Великобритания и Северна Ирландия.

Той казва също, че трябва да има решения на въпроси, засягащи семената и други растителни продукти, както и взаимното признаване на професионалната квалификация.

Гоув заплашва, че ако исканията не бъдат изпълнени, Великобритания може да задейства член 16 от Северноирландския протокол и да отмени споразумението – точно каквото направи и ЕС заради ваксините.

По-късно днес ще има среща между Гоув и Шефчович, както и лидерите на Северна Ирландия.

Джонсън е провел отделен телефонен разговор с министър-председателя на Северна Ирландия Арлийн Фостър в сряда сутринта, в който е коментирал, че от ЕС са необходими „спешни действия“, за да „разреши нерешени проблеми“ с прилагането на протокола.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!