Великобритания отлага отново проверките на европейски храни след Брекзит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
193

Това, което е наистина важно, е британският бизнес и тези, които търгуват на британските пазари, да се подготвят за тези промени

Снимка: Shutterstock

Обединеното кралство потвърди допълнително отлагане на граничните проверки след Брекзит на храни, идващи от ЕС за пети път, за да даде на бизнеса “допълнително време да се подготви” за промените, пише европейската редакция на “Политико”.

Новите проверки на някои храни и животински продукти, идващи от ЕС ще започнат през януари следващата година, вместо на 31 октомври тази година, както беше планирано по-рано, с допълнителни проверки, въведени на два етапа през 2024 г.

Първоначално за отлагането бе съобщено миналата седмица с предположения, че правителството е избрало да приложи това последно забавяне, за да избегне по-нататъшен инфлационен натиск върху британската икономика.

“Политико” за първи път писа през април, че фирмите очакват бюрокрацията, свързана с новите проверки на границата, да увеличи инфлационните неволи на Великобритания, като намалеят доставките на стоки, идващи от ЕС.

Бизнесът също се оплака, че многобройните закъснения са поставили британските производители в неравностойно положение спрямо техните колеги от ЕС. Брюксел въведе пълен граничен контрол за британския износ, когато Обединеното кралство напусна единния пазар и митническия съюз на ЕС през 2021 г.

Британският министър Луси Невил-Ролф каза, че новият граничен модел ще “осигури по-ефективна търговия за бизнеса, ще осигури защита срещу заплахи за биосигурността и допълнително ще ограничи нелегалния внос на огнестрелни оръжия и наркотици”.

“След като бъдат напълно приложени, вярвам, че тези важни мерки след Брекзит ще донесат значителни ползи за икономиката на Обединеното кралство и за търговията на Обединеното кралство и правителството е готово да подкрепи бизнеса през този преход”, каза тя.

Съгласно преразгледаните планове вносът на растителни и животински продукти в Обединеното кралство, считани за “среден риск” — включително месо, млечни продукти и риба — и храни от неживотински произход, считани за “високо рискови”, ще трябва да има здравни удостоверения от януари.

Нови физически проверки ще бъдат въведени на границата на Обединеното кралство от април, преди да бъдат въведени допълнителни проверки за сигурност и безопасност за целия внос от ЕС през октомври 2024 г.

Уилям Бейн, ръководител на търговската политика в Британската търговска камара, каза, че “бизнесът ще бъде доволен” от съобщението. “Проблемът е в готовността”, каза той.

“Бизнесът взема решения за инвестиции и верига за доставки в дългосрочен план и трябва да е уверен, че физическата и цифрова инфраструктура около границата на Великобритания ще бъде изградена навреме.”

Марко Форджионе, генерален директор на Института за износ и международна търговия, каза, че новият граничен модел “помага да се коригират някои от търговските недостатъци, пред които са изправени фирмите в Обединеното кралство”.

“Това, което е наистина важно, е британският бизнес и тези, които търгуват на британските пазари, да се подготвят за тези промени.”
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!