Великобритания отказва отношения с ЕС в швейцарски стил

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
164
paper ship with british and european flag, concept shipment or free trade agreement and membership of eu, brexit

Източник: iStock

Правителството на Риши Сунак отрича да възнамерява да преразгледа отношенията между Великобритния и ЕС, като се съгласи на търговско партньорство по подобие на споразумението на Швейцария с блока, съобщава “Евроактив”.

По информация на “Сънди Таймс” британски министри са работили върху ново предложение за отношенията с ЕС, което ще премахне 80% от проверките между Великобритания и Северна Ирландия и ще отвори достъп до единния пазар. Изданието съобщи, че това може да включва годишни плащания от Обединеното кралство към бюджета на ЕС, но не и връщане на свободното придвижване.

Информацията, която беше отречена като “категорично невярна” от кабинета на министър-председателя, предизвика гневна реакция от привържениците на Брекзит.

Министърът на търговията Мария Колфийлд обаче отрече тези данни като “фалшиви новини”.
Споразумение в швейцарски стил ще се основава на принципа на регулаторното привеждане в съответствие, при което Лондон ще се ангажира да се придържа към части от законодателството на ЕС за единния пазар. Подобен на този модел първоначално беше предложен от бившия премиер Тереза ​​Мей през юли 2018 г., но доведе до оставките на няколко министри, включително на Борис Джонсън, а по-късно беше отхвърлен от ЕС, тъй като бил равносилен на “бране на череши”.

Вместо това, съгласно Споразумението за търговия и сътрудничество на правителството на Джонсън се предвижда търговия без мита и квоти между Великобритания и ЕС, но се въвеждат митнически проверки.

През юни преговарящият на ЕС за Брекзит – заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, предложи търговско споразумение в швейцарски стил, но Дейвид Фрост, – по това време министър за Брекзит в кабинета на Джонсън, го отхвърли.

Обединеното кралство вероятно е в началото на продължителна рецесия, която Службата за бюджетна отговорност прогнозира да доведе до свиване на икономиката с 1,4% през 2023 г. Една от версиите е, че министрите са искали да опипат почвата в Консервативната партия, за да видят дали най-евроскептичното крило е склонно да приеме по-тесни търговски отношения с ЕС.
Миналата седмица финансовият министър Джереми Хънт заяви, че Лондон ще се стреми да подобри търговските връзки с ЕС, без обаче да се присъединява отново към единния пазар.

“Сънди Таймс” съобщава, че голям брой тори са предупредили Сунак срещу сделка в швейцарски стил, заплашвайки новия премиер с политически хаос, ако споразумението за Брекзит бъде смекчено.

Британският външен министър Джеймс Клевърли наскоро посочи, че Обединеното кралство може да се откаже от спорния законопроект за Протокола за Северна Ирландия, тъй като търси компромис с ЕС.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!