Страхове за зимата! 60 процента от британците се притесняват от спирания на тока

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
174

В случай на прекъсване на електрозахранването малко под половината от анкетираните считат, че са подготвени да се справят с подобна ситуация, докато на обратното мнение са 45 на сто

Снимка: БГНЕС/ЕРА

С оглед на нарастващото потребление на енергия и предупрежденията от страна на енергийни компании за предстоящи прекъсвания на електричеството във Великобритания, почти 6 от всеки 10 британци са загрижени заради възможни спирания на електрозахранването в районите, в които живеят, през настъпващата зима. Това показва изследване на компанията за пазарни проучвания “Ипсос” (Ipsos), проведено в началото на ноември сред 1072 респонденти в Обединеното кралство.

От анкетираните британци 57 на сто са изразили притесненията си относно евентуални прекъсвания на електричеството тази зима, докато 40 на сто нямат подобни тревоги.
Въпреки че мнозина се притесняват от потенциални прекъсвания на електричеството в районите, в които живеят, малко под половината (48 на сто) намират за вероятни евентуалните прекъсвания в страната като цяло, а 41 на сто смятат, че прекъсвания са възможни конкретно в техния дом.

В случай на прекъсване на електрозахранването малко под половината от анкетираните (49 на сто) считат, че са подготвени да се справят с подобна ситуация, докато на обратното мнение са 45 на сто.

Запитани за мнението им за въвеждане на мерки за икономии на енергия във Великобритания по примера на Европейския съюз – доброволно намаление с 10 на сто на общото потребление на електроенергия между 1 декември и 31 март, както и допълнително задължително намаление с 5 на сто в пиковите часове през същия период – повечето британци подкрепят подобни действия.

Сред участниците в проучването 56 на сто са били на мнение, че такива мерки са нужни и в родината им, докато само 11 на сто са против въвеждането им, а 25 на сто не са изразили позиция по въпроса.

“Въпреки че мнозинството от британците са загрижени от перспективата за спирания на тока тази зима, само около един на всеки десет смята, че е “много вероятно” те наистина да се случат”, коментира данните Кийран Педли, директор на проучванията в “Ипсос”.

“В този контекст не е изненадващо, че мнозина се чувстват неподготвени за подобни ситуации”, добави той, като предупреди, че политиците трябва да работят усилено, за да помогнат на обществото да се подготви за последствията, ако най-лошият сценарий стане реалност.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!