Великобритания ограничи със закон правото на протест на определени групи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
233

Стачна вълна във Великобритания.

Исканията за по-високи заплати обхващат все повече сектори, което принуди британският парламент да приеме законодателство, ограничаващо правото на протест на някои хора.

Тази седмица се проведе най-голямата стачка от десетилетия във Великобритания.

Над половин милион души спряха работа в сряда.

Стотици шестваха около сградата на правителството с искане заплатите им да бъдат увеличени поне с 10%, за да бъде компенсирана рекордната за последните 40 г. инфлация.

Най-високата оферта на правителството към протестиращите за актуализация на доходите им обаче е наполовина по-малка, което означава, че шансовете за скорошно разбирателство са минимални. Успоредно с това и в нови сектори стартират протести, което насочва страната към стачен локдаун.

„Вече става тежко и трудно за живеене във Великобритания, тъй като доста сектори стачкуват – медицински сестри, учители. Наскоро имаше инцидент в парка и чакахме повече от час и половина за линейка”, коментира Милена Венциславова.

Точно зачестяването на такива случаи беше използвано като мотив за ново законодателство, което на практика ограничи недоволството с цел да гарантира, че докато секторът протестира, ще има кой и да работи.

Има и изискванията училищата да предупреждават родителите по-рано кога възнамеряват да стачкуват, за да могат да организират грижата за децата си.

Скъпа се оказва и храната.

Проучване показа, че 49% от семейства в Англия нямат пари, за да си напазаруват, дори продукти от първа необходимост.

Това принуди някои от стачкуващите училища да отворят за час, за да могат най-бедните деца да получат полагащия им се безплатен обяд.

„Исканията за по-високи заплати са напълно оправдани, тъй като всеки ден всичко се покачва. Успоредно с това е много трудно да си намериш добре платена работа.
Една приятелка от България наскоро ми каза, че иска да дойде да живее тук със семейството си. Аз обаче я посъветвах да не го прави в момента, защото би било трудно да си намерят добре платена работа”, посочи Венциславова.

Прогнозите на МВФ са, че Великобритания единствена от богатите държави няма да може да постигне икономически растеж през тази година, което означава, че чувствително увеличаване на заплатите скоро няма да има и стачките ще продължат.
flahnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!