Великобритания одобри хапчето срещу COVID-19 на Pfizer

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
120

Това е второто одобрено лекарство срещу коронавирус в страната след медикамента на Merck

Снимка: JB Reed/Bloomberg News

Великобритания одобри хапчето срещу COVID-19 на Pfizer за възрастни, които имат леки до средни симптоми на заразата и са изложени на висок риск от влошаване на заболяването, предава Ройтерс.

Страната опитва да изгради защити на фона на рекордния ръст на случаите на COVID-19 през зимния сезон с бързото разпространение на варианта омикрон.

Според съществуващи данни хапчето Paxlovid е най-ефективно, когато се приема в началните етапи на COVID-19, съобщи в петък Регулаторната агенция за лекарства и здравни продукти на Великобритания (MHRA), като препоръча то да се използва в рамките на пет дни от появата на първите симптоми.

Този месец Pfizer съобщи, че Paxlovid е показало близо 90% ефективност в предотвратяването на хоспитализации и смъртни случаи при пациенти с висок риск, а данни от проведени напоследък лабораторни изследвания показват, че лекарството запазва ефективността си срещу бързо разпространяващия се вариант омикрон на коронавируса.
Британският регулатор съобщи, че работи с Pfizer, която произвежда една от водещите ваксини срещу COVID-19 заедно с германския си партньор BioNTech, за да проследи ефективността на Paxlovid срещу омикрон.

„Сега имаме още едно противовирусно лекарство за лечение на COVID-19, което може да се приема през устата, а не да се поставя венозно. Това означава, че то може да се предписва извън болнична обстановка“, коментира Джюн Рейн, ръководител на MHRA, в комюнике.

Paxlovid включва две активни съставки, които идват като две отделни хапчета за приемане заедно два пъти дневно за пет дни. Великобритания си е осигурила над 2,75 млн. курса от противовирусния медикамент.

Таблетките на Pfizer са част от класа лекарства протеазни инхибитори, които в момента се използват при пациенти, болни от СПИН, хепатит С и други вируси, и работят, като спират размножаването на вируса.

Конкурентното хапче срещу COVID-19 на Merck беше одобрено от Великобритания миналия месец, но клиничните му изпитания сред пациенти с висок риск са показали, че то намалява хоспитализациите и смъртните случаи с едва около 30%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!