Великобритания може да поиска дълго отлагане на Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
435

Вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че Лондон няма да получи нови кратки отлагания на напускането си
Снимка: Ройтерс

Великобритания може да поиска от Европейския съюз дълго отлагане на Brexit следващата седмица, ако при кризисните преговори между правителството на премиера Тереза Мей и опозиционната Лейбъристка партия не бъде намерено решение на безизходицата около напускането на съюза, съобщава Ройтерс.

„Важното сега е, ако получим удължаване от ЕС, да имаме пълна яснота, че веднага след сключването на сделката ще можем да сложим край на удължаването“, заяви финансовият министър Филип Хамънд пред ITV.

В отговор на въпрос дали ще се чувства удобно при значително удължаване на крайния срок за напускане той заяви, че не се чувства комфортно от този факт, но провалът на сделката на Мей миналия петък, точно в деня, в който първоначално Великобритания трябваше да напусне ЕС, означава, че „сме там, където сме“.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, когото Мей многократно определи като неподходящ за премиерския пост, заяви в сряда, че тя не е стигнала твърде далеч в преговорите, които продължиха и днес на по-ниско ниво.

До нова среща между Мей и Корбин може да се стигне, ако има причина за такава, каза говорител на правителството.

Хамънд заяви, че ако преговорите се провалят, правителството ще представи някои идеи от дискусиите пред парламента. Възможно е да се наложи депутатите да пожертват част от великденската си ваканция, съобщи правителството.

След повече от две години на мъчителни преговори за формата на раздялата лидерите на ЕС са обезпокоени, че Лондон е неспособен да договори собственото си напускане и търпението им започва да се изчерпва.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в Брюксел, че Великобритания няма да получи нови кратки отлагания, ако парламентът й не ратифицира сделката до 12 април.
Изглежда, че Великобритания се насочва към твърд Brexit, защото британският парламент не може да договори ясни алтернативи, каза от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

„Твърд Brexit е все по-вероятен, защото не знаем каква е алтернативата“, каза Катайнен по време на пресконференция днес и допълни, че ако няма британска подкрепа за споразумението за оттегляне, оставащите варианти са малко.

„Знаем само какво не иска Великобритания, но не знаем какво иска и предвид оставащия ограничен брой дни, логично е да мислим, че вървим към твърд Brexit. Но да се надяваме, че греша“, заяви Катайнен.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с жители на области по границата между Ирландия и Северна Ирландия по време на посещение в Дъблин в четвъртък, за да разбере какви биха били последиците от връщането на граничния контрол за живота им.

Меркел ще използва пътуването си, за да се срещне с премиера Лео Варадкар и да обсъди с него ситуацията по границата и как да се предотврати твърд Brexit.

UBS Wealth Management съобщи, че е малко вероятно безизходицата в парламента да бъде разрешена в близко бъдеще, така че е възможно голямо удължаване на прозореца за напускане. „Удължаването ще бъде предоставено от 27-те страни членки на ЕС при определени условия“, допълни същият източник.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg