Небостъргач във формата на лале ще „разцъфне“ на небосвода в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
217

Небостъргачът, който ще се намира в лондонското Сити, получи първоначално одобрение
Снимка: Foster + Partners

Милиардерът Джоузеф Сафра е получил първоначално одобрение да изгради 305-метрова кула във формата на лале близо до небостъргача му „Краставицата“ (Gherkin) във финансовия квартал на Лондон, съобщава Bloomberg.

Комисията по планиране и транспорт към общинската администрация на лондонското Сити е дала зелена светлина на проекта на архитектите от Foster + Partners. Плановете за тънка кула със стъклен купол трябва да получат одобрение и от кмета на Лондон и министри от правителството, преди работата да може да започне.

„Това със сигурност е уникално и много необичайно предложение. Смятаме, че то заслужава мястото си в небосвода“, каза Гуейн Ричардс, ръководител на отдел „Проектиране“ в общинската администрация на лондонското Сити, преди гласуването във вторник.

Небостъргачът „Краставицата“, който Сафра купи за около 726 млн. паунда (948 млн. долара) през 2014 г., беше сред първите от ново поколение небостъргачи, построени в лондонското Сити след приемането на нови правила за планиране по предложение на бившия кмет Кен Ливингстън след избирането му през 2000 г. Одобрението на плановете може да повиши стойността на „Краставицата“ и земята около него.
„Лалето“ ще предложи на посетителите си възможността да се повозят на гондола, която се върти отвън около стъклените листенца на сградата. Планът включва още площи за ресторанти, барове, наблюдателни площадки и пространства за образование, както и стъклени пързалки, свързващи някои от етажите.

Предложението предизвика възражение от групи, защитаващи културното наследство, като Historic Royal Palaces, която заяви, че планът на Сафра ще ограничи гледките към Лондонската кула. Сградата ще бъде втората по височина в Лондон след „Шард“. Очаква се строителството й да завърши през 2025 г.

„Сградата има потенциал да играе важна роля в осъществяването на визията ни за лондонското Сити като жизнен град, функциониращ в режим 24/7“, който привлича посетители през уикенда, казва председателят на комитета по планирането Крис Хейуърд в имейл след вота.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg