IKEA ще тества отдаване на мебели под наем в 30 страни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
130

IKEA ще тества отдаване на мебели под наем в 30 страни
Компанията иска да осигури бърз и удобен достъп до магазините си в идните пет години
Снимка: Ройтерс

IKEA иска да въведе отдаване на мебели под наем на всичките си основни пазари в опит да се хареса на клиентите, които все повече се съобразяват с околната среда, съобщава Ройтерс.

Най-голямата компания за мебели в света съобщи за първи път през февруари, че ще проучи възможностите за отдаване под наем на бюра, легла и дивани. Тя конкретизира плановете си в сряда по време на събитие в първия й „устойчив“ магазин в Карст, Западна Германия, който беше открит през 2017 г.

Пилотната програма за отдаване на мебели под наем е била стимулирана от осъзнаването, че много клиенти променят домовете си по-често, но не могат да си позволят нови мебели всеки път, когато се местят, казва пред Ройтерс Йеспер Бродин, главен изпълнителен директор на Ingka Group, която притежава повечето магазини на IKEA.

Решението е било мотивирано и от грижата за околната среда, като допитвания на IKEA са показали, че 90% от клиентите й са готови да променят поведението си, въпреки че повечето не знаят как да го направят.

„Трябва да можете да имате красив дом и чиста съвест и трябва да можете да си го позволите“, отбелязва Бродин, като допълва, че трите му деца в юношеска възраст се връщат у дома след училище, изразявайки страха си от предстояща екологична катастрофа.

След като пое поста на главен изпълнителен директор през 2017 г., Бродин полага усилия да промени бизнес модела на IKEA, за да отговори на климатичните промени, възхода на електронната търговия и клиентите, които вече нямат време или коли, за да стигат до извънградските й магазини.

IKEA, чиито глобални продажби миналата година достигнаха 39 млрд. евро (44 млрд. долара), ще тества гама от предложения за наемане, основани на абонамент, на всичките си 30 пазара до 2020 г., така че продуктите да бъдат използвани отново колкото се може повече, преди да бъдат рециклирани.
Тя вече се ангажира да произвежда всичките си продукти от възобновяеми и рециклирани материали до 2030 г. и също така да проектира всичките си продукти, така че да бъдат използвани повторно, поправяни и рециклирани. През 2018 г. тя е обработила 1 млн. поръчки за резервни части за поправка на продукти.

Тестването на наема на мебели ще даде представа на IKEA доколко устойчиви са продуктите й и ще изпрати обратна връзка на проектантите, които вече работят по мебели, които са по-лесни за разглобяване и преместване, казва Пиа Хейденмарк, отговаряща за устойчивото развитие в IKEA.

В Холандия IKEA предлага на студентите да наемат легло, бюро, маса и столове срещу месечна такса от до 30 евро (33,68 долара), а в Швеция и Швейцария компанията иска да предоставя офис мебели на компаниите.

Бродин отбеляза и още една стратегическа промяна, като заяви, че иска да осигури удобен и бърз достъп до магазините на IKEA в 30-те топ градове, в които компанията присъства, през идните пет години.

IKEA отвори наскоро нов магазин в Гринуич, Югоизточен Лондон, и е напът да прибави локации в центъра на Париж и Москва. Компанията финализира плановете си и за още много обекти.

IKEA съобщи още, че се готви да предлага зелена салата, отглеждана във високотехнологични контейнери край магазините й в рамките на усилията си за подобряване на екологичния си профил.

Компанията, която демонстрира един от контейнерите си с LED захранване по време на събитието в Карст, очаква да започне да предлага салатата на клиентите в ресторантите си в рамките на пилотни проекти в два магазина в Швеция следващия месец.

Контейнерите, управлявани от компанията за кръгова икономика в сферата на земеделието Bonbio, имат четири рафта с общо 3600 растения, подхранвани с извлечени хранителни вещества от органични отпадъци, включително останала храна от ресторантите на IKEA. Кръговата икономика в сферата на земеделието включва превръщането на отпадъчна храна в хранителни вещества, използвани за отглеждането на нови семена.

Системата, известна като хидропонично земеделие, означава, че растенията не се нуждаят от почва или пестициди и използват 90% по-малко вода и с 50% по-малко площ в сравнение с конвенционалното земеделие, а LED осветлението е захранвано от възобновяема енергия, обясняват от IKEA.

Продажбите на храни от IKEA като хотдог или шведски кюфтенца съставляват около 5% от оборота на компанията от 35 млрд. евро (39,34 млрд. долара).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!