Великобритания може да издаде милиони паспорти на граждани на Хонконг

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
215

Снимка: БГНЕС/ EPA

МАРИЯ АТАНАСОВАОчаква се Великобритания да обяви плановете си да позволи на близо три милиона хонконгски граждани, отговарящи на изискванията, да получат британски национален (задморски) паспорт и да се преселят там, след като Китай наложи закон за националната сигурност в бившата британска колония, пише вестник South China Morning Post.

Външният министър Доминик Рааб трябва да се яви в Камарата на общините в 12.30 часа британско време и да запознае депутатите „с актуализацията на законодателството за национална сигурност в Хонконг и отговора на Обединеното кралство“, според парламентарния дневен ред, предаде агенция “Фокус”.

Рааб също беше призован от някои членове на парламента да наложи санкции на китайски и хонконгски служители, участващи в това, което те наричат нарушаване на правата на човека в бившата британска колония. Призиви за действие се появиха в Брюксел и в Организацията на обединените нации. Райнхард Бютикофер, председател на делегацията за Китай в Европейския парламент, заяви, че „Хонконг, който познавахме, вече е мъртъв“.
„Европейският съюз и по-специално неговите държави-членки трябва да подберат предложенията, направени от Европейския парламент, за да реагират на действията на Пекин“, каза Бютикофер. „Пекин трябва да бъде даден на Международния съд“. Стана ясно, че Великобритания и Европейският съюз работят чрез Г-7, която включва и Съединените щати, да обмислят координиран отговор на най-драстичната промяна в конституционната рамка на Хонконг от Китай след предаването на града под китайско управление преди точно 23 години На гражданите на Хонконг, родени преди предаването през 1997 г., бяха предложени British National (Overseas) – или BN (O)паспорти, каквито са издавани в Хонконг преди 1997 година.

fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!