Великобритания може да бойкотира Олимпиадата в Китай

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
40

Срещу уйгурите се извършвало погазване на човешките права

Доминик Рааб. Снимка: архив, БГНЕС
Британският външен министър Доминик Рааб не изключи възможността страната му да бойкотира Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г. заради отношението на китайските власти към уйгурската мюсюлманска общност, предаде БНР.

Доминик Рааб каза, че „инстинктът му подсказва, че трябва да разграничава спорта от дипломацията и политиката, но се стига до момент, когато това не е възможно“.

Той отбеляза, че срещу уйгурите се извършва „нечувано погазване на човешките права“.

Китай често е обект на критики за третирането на мюсюлманското малцинство в провинция Синдзян. Има сведения, че китайското правителство държи повече от 1 милион уйгури в изправителни лагери, както и че провежда специална програма за стерилизиране на жените от общността.

Китайският посланик в Лондон Лю Сяомин обаче заяви, че „обвиненията срещу Пекин са неоснователни и че уйгурите се радват на мирно и хармонично съвместно съществуване с останалите етнически групи в района“.

Доминик Рааб направи изявлението в парламента след повдигнат въпрос от депутати в подкрепа на уйгурите в Китай.

По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!