Великобритания избегна рецесията след ръст в последното тримесечие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Силният бизнес на туристическите агенции и държавната подкрепа за нарастващите сметки за енергия са помогнали на икономиката
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Британската икономика е нараснала през четвъртото тримесечие на миналата година, показват официални данни от петък, като ръстът в бизнеса на туристическите агенции и държавната подкрепа за нарастващите сметки за енергия са помогнали на страната да избегне изпадането в рецесия.

Икономическото производство се е увеличило с 0,1% през периода октомври-декември спрямо предходните три месеца, след като се бе свило с ревизираните 0,1% през третото тримесечие – по-малък спад, отколкото се смяташе досега, предава Ройтерс. Преди това Службата за национална статистика (ONS) съобщи, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. икономиката не е отбелязала растеж.

„Икономиката се представи малко по-силно през втората половина на миналата година, отколкото се предполагаше по-рано, като по-късните данни показаха, че през последното тримесечие телекомуникациите, строителството и производството са се представили по-добре, отколкото се смяташе първоначално”, заяви статистикът на ONS Дарън Морган.

Силният британски сектор на услугите нарасна с 0,1%, подкрепен от отскока с близо 11% при туристическите агенции.

Преработващата промишленост нарасна с 0,5% благодарение на често непостоянния фармацевтичен сектор, а строителството – с 1,3%.

Спестяванията на домакинствата се увеличиха, стимулирани от правителствената схема за подпомагане на сметките за енергия, като съотношението на спестяванията се повиши до 9,3% от разполагаемия доход в сравнение с нивото му от 5,6% непосредствено преди пандемията. Разполагаемият доход на домакинствата нарасна с 1,3% след четири последователни тримесечия на отрицателен растеж.

През януари Международният валутен фонд заяви, че Великобритания е напът да бъде единствената от големите развити икономики от Г-7, която ще се свие през 2023 г., въпреки че оттогава насам икономическите данни са по-силни от очакваното от анализаторите.
ONS съобщи, че бизнес инвестициите са намалели с 0,2% на тримесечна база в сравнение с първата оценка за ръст от 4,8%. Зад голямото преразглеждане стоят промени в начина на изчисляване на сезонните корекции на данните.

По-рано този месец министърът на финансите Джеръми Хънт обяви нови стимули, които имат за цел да насърчат компаниите да инвестират, въпреки че данъчните облекчения са по-малко щедри от предишната схема и се случват точно в момент, когато корпоративният данък трябва да се повиши (през април).

ONS съобщи, че британското икономическо производство през четвъртото тримесечие е било с 0,6% под равнището от края на 2019 г. Това е единствената икономика от Г-7, която не се е възстановила от пандемията на COVID-19.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!