Великобритания и Южна Корея удължават периода на свободна търговия с части от ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
51

Споразумението между двете страни ще помогне на британските компании да избегнат нови, тежки мита

Завод на британската марка Bentley. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания и Южна Корея се споразумяха да удължат периода на ниски или нулеви мита върху двустранната търговия на продукти с части от Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на автомобилната индустрия, съобщава Ройтерс, цитирайки британското министерство на търговията.

Без двугодишното удължаване на периода британските фирми щяха да бъдат изправени от 1 януари пред високи мита върху износа на продукти, произведени с помощта на компоненти от ЕС, съгласно така наречените Правила за произход, както и върху продукти, минаващи през ЕС.

Всякакви мита ще навредят на предприятия като производители на храни и напитки и производители на автомобили, което потенциално би довело до по-високи цени за продукти като електрически автомобили, предупреждават от британското министерство.
Годишната търговия между Великобритания и Южна Корея е на стойност 18 млрд, паунда (21,9 млрд, долара), като двете страни ще започнат преговори по-късно тази година за ново търговско споразумение. Настоящото им споразумение беше прехвърлено от членството на Великобритания в ЕС.

Британският министър на международната търговия Найджъл Хъдълстън казва, че удължаването на безмитния период ще осигури така желаната сигурност за бизнеса.

„Това е фантастична новина за британския бизнес, който може да продължи да продава своите фантастични стоки с увереност в Южна Корея“, подчертава Хъдълстън.

Южна Корея е седмият по големина експортен пазар за произведени във Великобритания автомобили и третият по големина доставчик на нови автомобили за Обединеното кралство, което означава, че всякакви нови мита „щяха да бъдат лоши и за двете страни“, коментира Майк Хоус, ръководител на местната лобистка група на автомобилните производители.

„Очакваме с нетърпение началото на преговорите и бързото приключване на обновената търговска сделка, която предоставя повече ползи за нашите съответни автомобилни сектори, по-специално засилване на търговията с електромобили и свързаните с тях технологии“, изтъква Хоус, главен изпълнителен директор на Дружеството на производителите и търговците на автомобили.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!