Акциите на Манчестър Юнайтед се сринаха след пропадналото поглъщане от Катар

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
87

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на английския футболен клуб Манчестър Юнайтед се сринаха в часовете преди редовната търговия на борсата в Ню Йорк, след като през уикенда стана ясно, че Катар се оттегля от предложението да придобие отбора, съобщава Bloomberg. Това може да разчисти пътя за британския милиардер Джим Ратклиф да получи контрол върху клуба.

Продължилият близо година процес на наддаване беше изпълнен със закъснения, като офертите не успяха да отговорят на очакванията на семейство Глейзър за 6 млрд. паунда (7,3 млрд. долара). Процесът беше помрачен и от разногласия между собствениците относно това дали да продадат и на каква цена клуба и страхове от съдебни спорове от малцинство акционери.

Бордът на Манчестър Юнайтед трябва да се срещне тази седмица, за да обсъди по-нататъшните действия след пропадането на поглъщането от страна на Катар и офертата на Ратклиф, посочват източници, запознати с темата.

Офертата на Катар – водена от шейх Джасим Бин Хамад Джей Джей Ал Тани – беше единствената за 100-процентното придобиване на Манчестър Юнайтед, с обещания за преустройство на стадион „Олд Трафорд“. Ратклиф може да се сдобие с първоначален дял от около 25% в Манчестър Юнайтед, оценявайки клуба на повече от 5 млрд. паунда (6,1 млрд. долара), добавят източниците.

Акциите на Манчестър Юнайтед паднаха с цели 22% няколко часа преди началото на редовната търговия в Ню Йорк в понеделник. Към 16:15 ч. българско време понижението е от 8,7%.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че Ратклиф се очертава като фаворит за закупуване на Манчестър Юнайтед, като наскоро променената оферта на британския милиардер му дава предимство пред катарците.

Голяма част от реакцията на феновете след излизането на Катар от текущия процес на наддаване беше отрицателна.

Цената на акциите на Манчестър Юнайтед се срива в часовете преди старта на редовната търговия в Ню Йорк. Източник: Bloomberg Цената на акциите на Манчестър Юнайтед се срива в часовете преди старта на редовната търговия в Ню Йорк. Източник: Bloomberg

„Феновете на Манчестър Юнайтед се чувстват изключително ядосани и разочаровани, докато гледат в дълбока тъмна дупка, без да знаят какво е бъдещето“, изтъква Flex, основател на YouTube канала на United View TV.

Ратклиф, една от най-големите бизнес личности в Обединеното кралство, едва ли ще заеме пасивна позиция в клуба, ако офертата му бъде приета от Глейзър.

„Имаме добро предложение“, изтъква Ратклиф,  който е заклет фен на Манчестър Юнайтед, по време на медийно събитие в Лондон през юли. „Все още силно желаем да го направим и мисля, че ще свършим добра работа, ако го направим“, добавя той.

Спортните отбори на Ратклиф отчитат смесено представяне, откакто неговата компания Ineos инвестира в тях, въпреки че най-големият му футболен отбор ОЖК Ница направи силен старт на сезона, като в момента е втори във френската първа дивизия, изпреварвайки ПСЖ.

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!