Великобритания, Чехия и Испания затягат мерките срещу коронавируса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
429

Турция започва да обявява броя на безсимптомните случаи на заболяването от 15 октомври

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън се очаква да обяви в понеделник нови мерки за справяне с растящата коронавирусна криза и ще работи в по-близко сътрудничество с местни лидери от най-тежко засегнатите области в Англия, предава Ройтерс.

Джонсън не е склонен да повтори националната блокада, която ще засегне още повече буксуващата икономика, и правителството опитва да сдържи ръста на случаите наред с растящия гняв в части от северната и централната част на Англия.

Заместник главният съветник на правителството по научните въпроси Джонатан Ван-Там заяви, че Великобритания се намира в „повратна точка“ и допълни, че разпространението скоро ще доведе до още смъртни случаи, затова страната трябва да предприеме действия сега.

Британският министър по жилищните въпроси Робърт Дженрик отказа да разкрие подробности по новите мерки, които ще обяви премиерът, но заяви, че те ще са съсредоточени върху отделни области. Очаква се Джонсън да говори с министри по-късно в неделя.

„Освен основните прости правила, които се прилагат в цялата страна, подготвяме рамка за тези места, където вирусът е много силен“, каза Дженрик пред SkyNews.

„Искаме най-силните възможни работни отношения между централното правителство и местните власти. Така че е правилно да предприемем действия в тези общности и да изработим мерки в сътрудничество с хората, които познават тези места най-добре“, изтъкна той.

Дженрик заяви, че местните лидери ще бъдат по-въвлечени в следенето на контакти, след като силата на системата за тестване и следене на Великобритания многократно беше подложена на съмнение и ще има повече указания за пътуванията.

Освен това според местни медии правителството може да въведе тристепенна система в опит да опрости правилата и посланията, които според опозиционните партии и някои членове на управляващата Консервативна партия са твърде объркващи и може също да са допринесли за растящите случаи.

Лейбъристите призоваха правителството да предложи повече финансова помощ, ако компаниите са принудени да затворят, а опозиционната партия ще работи за предлагането на алтернативен пакет на обявения от финансовия министър Риши Сунак в петък.

Чешкото правителство ще затегне мерките за борба с коронавируса в сряда, за да ограничи растящите брой на заразените и на приетите в болницата, но ще се стреми да избегне националната блокада от пролетта, съобщиха в неделя представители на правителството, цитирани от Ройтерс.

Страната с 10,7 млн. души население регистрира най-бързия темп на растеж на новите случаи на човек от населението в Европа през последните седмици, след като властите смекчиха повечето ограничения през лятото.

„Трябва да решим дали да вземем още мерки, което ще се случи в понеделник на заседанието на правителството и те ще влязат в сила от сряда“, каза премиерът Андрей Бабиш във видео послание в YouTube.

Той не разкри подробности по мерките. По-рано в неделя финансовият министър Алена Шилерова каза, че правителството иска да избегне пълната блокада, която страната преживя през пролетта.

„Не искаме да изключваме икономиката. Искаме да имаме по-насочени мерки… Ще ограничим контактите и събиранията на хора“, изтъкна тя.

От началото на октомври Чехия е регистрирала над 43 хил. случая, колкото през целия септември. Броят на хоспитализираните пациенти е скочил със 76% до 2085 през последната седмица, засилвайки опасенията, че скоро болниците може да се препълнят.

Някои лечебни заведения са започнали да отлагат планирани процедури, за да освободят място за пациенти с COVID-19, а Чешката медицинска камара предупреди миналата неделя, че броят на заразените лекари, медицински сестри и други медицински служители ще нарасне бързо.

Испанските области Каталуния и Навара ще въведат нови ограничения за работа и обществени събирания след тревожни ръстове на случаите на COVID-19, съобщиха властите в неделя, цитирани от Ройтерс.
Хосеп Мария Архимон, министър на здравеопазването в Каталуния, поиска от компаниите да накарат служителите си да работят от вкъщи през идните 15 дни. „Ако не вземем мерки, може да стигнем ситуацията в Мадрид след две-три седмици“, коментира Архимон по радио RAC1.

„Но няма да стигнем ситуацията в Мадрид, защото ще предприемем задължителни мерки, които ще бъдат обявени тази седмица“, допълни той.

Мадрид, където беше въведено извънредно положение в петък за спиране на растящия брой заразени, е едно от огнищата на COVID-19 в Европа. Каталуния обяви 2360 случая на коронавирус и 13 починали през последните 24 часа, съобщиха здравните власти в неделя.

В Навара, която има население от 650 хил. души, областният лидер Мария Чивите обяви нови ограничения след 463 случая на коронавирус в неделя, най-високият дневен брой от началото на пандемията.

От вторник срещите ще бъдат ограничени до шестима души, баровете и ресторантите трябва да затварят в 22 ч., а капацитетът им ще бъде ограничен на 50%. В същото време капацитетът на парковете за деца ще бъде сведен до 30%.

Италианското правителство обмисля засилване на мерките за овладяване на коронавирусната пандемия на фона на ръста на заразените, предава Bloomberg.

Премиерът Джузепе Конте, здравният министър Роберто Сперанца и някои членове на управляващата коалиция са направили преглед на допълнителни мерки в събота, включително ограничения на частни партита, на любителски спортни дейности и на обществени събирания, съобщава SkyTG24. Членове на медицинския и научен комитет ще се срещнат с представители на правителството в неделя, за да определят ограничения, които може да бъдат одобрени още в понеделник, допълва италианската телевизия.

Турция ще започне да публикува броя на безсимптомните случаи на коронавирус от 15 октомври, съобщи здравният министър Фахретин Коча, цитиран от Bloomberg.

Турция спря да обявява всичките си случаи на коронавурис в края на юли и оттогава съобщава само броя на пациентите, които са дали положителен тест и проявяват симптоми. Коча призна промяната в политиката миналия месец, предизвиквайки критики от опозиционните партии.

Официални данни към 10 октомври сочат, че 334 031 души в Турция са били диагностицирани с коронавирус от началото на пандемията. 8778 души са починали.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!