iPhone 12 може да има проблеми с 5G обхвата в Обединеното кралство

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

През следващата седмица ще видим новите телефони от серията iPhone 12, а очакванията са всички модели в нея да поддържат 5G мрежи. Това обаче може и да не се окаже особено предимство в страни като Обединеното кралство, където най-вероятно ще има проблеми с 5G покритието. Според The Telegraph новите устройства може и да не поддържат честотите при 700MHz, които ще се ползват за осигуряване на по-голям обхват на 5G.

Липсата на поддръжка за 700MHz може да се окаже предимство за оператора Three, който вече е успял да си осигури много честоти за 5G употреба. Според анализатори може дори да се повтори ситуацията от 2012 при старта на 4G мрежите в страната, когато само ЕЕ е имал достатъчно 4G покритие, за да предложи iPhone 5 с 4G.

Ниски честоти като 700MHz се ползват за разширяване на обхвата на мрежите, защото сигналите изминават по-голямо разстояние и с по-малко клетки се покриват по-големи площи. Това обаче става за сметка на капацитета. В Обединеното кралство търговете за честотите в обхвата 700MHz ще се проведат в началото на следващата година.

Като цяло опасенията от Обединеното кралство са валидни и за останалата част от Европа, защото в ЕС 700MHz също ще се ползва за нуждите на 5G мрежите. Планът за освобождаване на този спектър е от години, но в отделните страни е постигнат различен напредък. В България тези честоти все още не са освободени напълно, а след като това се случи предстои да бъдат разпределени на търг.

Източник: The Telegraph
mobilebulgaria.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!