Вдигането на данъците във Великобритания само би спънало възстановяването

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
173

Няма смисъл да се мисли за устойчивост на публичните финанси, докато коронавирусът не бъде окончателно под контрол и икономиката не се стабилизира

Сунак е по-добре да изчака. Снимка: Bloomberg

Ако притежавате кола, акции в компания, правите вноски за пенсия, обмисляте продажба на активи или управлявате малък бизнес, очевидно сте в черния списък на британския финансов министър Риши Сунак с хора, които скоро ще бъдат облагани с повече данъци, за да се финансира борбата с коронавируса, пише Крис Джайлс за Financial Times.

Много често спекулациите за „данъчни бомби“ много преди бюджетът да бъде приет се оказват погрешни. Когато Министерството на финансите в крайна сметка е източникът на подобни слухове, това или е упражнение за измерване на обществената реакция, или е вид управление на очакванията, така че хората в крайна сметка да почувстват облекчение, когато бъдат наложени по-скромни мерки. Когато източникът е другаде, мотивацията обикновено отразява превантивно действие от онези, които се очаква да бъдат на мушката на конкретно данъчно увеличение, с цел да убият предложението преди то да е възприето.

В днешни времена финансовото ведомство и неговите министри не са много разстроени от отварянето на този дебат. Поддръжниците на Сунак казват, че спекулациите най-малко подчертават факта, че коронавирусната подкрепа от правителството в крайна сметка ще трябва да бъде платена. Той е съгласен. В лятното си изявление министърът заяви, че есента е времето да „поставим публичните ни финанси отново на устойчива основа“ в средносрочен план. Да не правиш нищо, намекна той, не е опция.

Правенето на нищо обаче винаги е вариант и засега е несравнимо най-добрият. Няма смисъл да се мисли за устойчивост на публичните финанси, докато коронавирусът не бъде окончателно под контрол и икономиката не се стабилизира. Обединеното кралство няма да бъде в състояние да обяви победа над Covid-19 през следващите седмици, след като броят на заразените постепенно се увеличава, а отварянето на училищата и университетите представлява повишен риск от втора вълна.

Следователно единствената икономическа политика, която има значение за Великобритания тази есен, е здравната. В краткосрочен план ограничаването на заболелите е най-добрият възможен стимул, защото дава нужната увереност за постепенно връщане към по-нормален живот. Разглеждането на проблема в средносрочен план не променя извода. Колкото по-дълго трае пандемията, толкова по-обширен ще бъде преходът към нова икономика. Както би трябвало да сме болезнено наясно от преговорите за Brexit, принудителните трансформации увреждат средносрочните икономически резултати.

Дори здравето да е най-важният приоритет, ние имаме разумна представа за тежките икономически последици от вируса. Пандемията ще повиши нивото на публичния дълг и вероятно ще доведе до по-малка икономика на Обединеното кралство с течение на времето, отколкото се надявахме преди година. Ще има търсене на по-гъвкави и скъпи обществени услуги. Тази комбинация в крайна сметка ще изисква вдигане на налозите, за да се осигурят устойчиви публични финанси със стабилни дългово бреме и разходи за обслужване на лихвите.

Най-важният момент е, че понастоящем едва ли имаме някаква представа за мащаба на необходимите повишения на данъците. Тези факти изискват преглед на разходите и стриктна икономическа оценка тази есен, а не определящ бюджет за останалия мандат на парламента. Министърът трябва да приеме, че анализът ще покаже неустойчиви публични финанси. Той няма да изпълни въведените от него фискални правила. Така да бъде.

В режим на спазване или обяснение един удачен вариант e винаги да се обосновaва защо фискалната перспектива е неустойчива. Това е лесно: министърът не знае колко данъци трябва да се съберат; той не знае кога икономиката би могла да устои най-добре на по-високи данъци; и не е започнал да аргументира широкообхватните данъчни увеличения пред по-голямата част от населението, която изкарва най-много пари при най-малко икономически разходи.

Няма икономически натиск да се започне консолидация сега. Финансовите пазари биха се разтревожили повече, ако министърът се впусне в големи увеличения на данъците или се престори, че знае, че е направил достатъчно. Политиката е това, което може да тласне Сунак към ранно обявяване на данъчни повишения в опит да разтегли времето между тях и следващите избори.

В крайна сметка добрата икономика е добра политика. Добрата икономика сочи, че сега е времето да се изчака.

По статията работи: Петър Нейков
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!