Възстановяването на въздушния трафик се очаква през 2024 г.Прогнозата на IATA е за 55% спад на пътниците за текущата година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
173

Авиоиндустрията в глобален мащаб ревизира прогнозата си за възстановяване, като заяви, че то най-вероятно ще се случи през 2024 година. Това е година повече от предходната прогноза на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), за възстановяването на потока от пътници, използващи самолетен превоз.

 

Според новата прогноза, която отразява „осакатяващия“ ефект на коронавируса върху сектора, фактори, които пречат на възстановяването са бавното овладяване на вируса в САЩ и някои развиващи се държави и слаба прогноза за корпоративни пътувания.

IATA ревизира и прогнозата си за броя пътници през 2020 г. Тя вече показва 55% спад, което е значително увеличение спрямо априлската прогноза, която бе за 46% спад.

„През втората половина на тази година ще има по-бавно възстановяване от това, на което се надявахме“, каза главният икономист на IATA Брайън Пиърс. Пътниците през юни са 86% по-малко спрямо същия период на 2019 г., а през май спадът е в размер на 91%.

Очакванията за възстановяване са отслабени заради разпространението на Covid-19 в САЩ и развиващите се държави, които заедно представляват 40% от глобалния пътникопоток във въздушната индустрия, обясняват от IATA.

Бизнес пътуванията също може да отбележат траен спад, застрашавайки доходността на авиокомпаниите, които осъществяват полети на дълги разстояния, тъй като корпоративните клиенти ограничават разходите си и се възползват от видео-конферентни разговори, които се превърнаха в норма по време на карантините.

„Предстои да видим дали бизнес пътуванията ще се възстановят до нива от преди кризата. Нашите опасения са, че това няма да стане“, казва Пиърс.

Компаниите, осъществяващи полети на дълги разстояния вероятно ще трябва да заложат повече на товарните превози, за да запазят някои от маршрутите си, заради слабо търсене от бизнес клиенти, обясни още той.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!