Недостигът на служители и материали спъва растежа на британското строителство

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
164

Строителните работници от страни членки на ЕС са намалели наполовина през последните четири години

Снимка: Bloomberg LP

Строителната индустрия във Великобритания не успява да отговори на ръста на търсенето на ново строителство и се оплаква, че недостигът на квалифицирана работна ръка и на доставки забавят проекти, пише Bloomberg.

Допитване сред мениджърите по поръчките миналия месец показа най-слабия растеж от февруари, съобщава IHS Markit. Отделен доклад на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) установи, че при четири от пет строителни компании недостигът на строителни материали ограничава дейността, а за две трети е трудно да наемат зидари и дърводелци.

Заключенията показват насрещни ветрове, които натежават върху темпа на възстановяване на строителната индустрия и на по-широката икономика. Разхлабването на правилата по време на пандемията отприщи натрупаното търсене и засили инфлационния натиск както върху разходите за заплати, така и върху разходите за суровини като дървесината.

„Дългото чакане за материали и свиването на наличностите от подизпълнители са посочени като фактори, които спъват работата“, отбелязва Тим Мур, директор на отдела за икономически изследвания в IHS Markit. „Друга причина за бързия ръст на разходите за покупка е свързана с дисбалансите при глобалното търсене и предлагане. Много компании отбелязаха, че местни проблеми засилват инфлационния натиск“, допълва той.

Индексът PMI спадна до 58,7 пункта през юли, доста под 24-годишния връх от 66,3 пункта през юни. Икономисти очакваха по-умерено забавяне до 64,4 пункта. Данните потвърждават, че индустрията продължава да губи инерция, след като официални данни на правителството показаха неочакван спад на активността както през април, така и през май.

IHS посочи, че 66% от участниците в допитването са съобщили за по-дълъг период на изчакване на доставките през юли. Подизпълнителите вземат по-високи такси и изпитват затруднения със запълването на свободните позиции. Наборът с поръчки е нараснал, но с най-бавния темп от март насам.

Докладът на RICS показва, че макар по-широките перспективи за растеж да остават положителни, ограниченията пред индустрията продължават да натежават върху производството. Т. нар. „бели якички“, включително оценители на качеството, се намират все по-трудно, сочи допитването.

Недостигът на работна ръка стана особено остър във Великобритания след излизането на страната от ЕС, което намалява броя на квалифицираните служители. Строителните работници от страни членки на съюза са намалели наполовина през последните четири години, а подизпълнители, които по време на блокадите съкращаваха служители, не успяват да ги назначат отново.

Строителните компании очакват разходите за материали да нараснат с над 10% през идната година. Според отделно допитване очакванията за ръст на заплатите са най-високи в строителната индустрия наред с транспорта, хотелиерството и ресторантьорството.

Въпреки растящия натиск и забавянето на растежа през април и май строителната продукция се очаква да нарасне с 13,7% тази година и с 6,3% през 2022 г., сочат данни на Асоциацията на строителните продукти. Ръстът на жилищното строителство във Великобритания е тласнал нагоре строителната дейност до нивата преди пандемията през първите месеци на 2021 г., след като общото производство се срина с 44% между февруари и април миналата година.

„Тонът е… доста оптимистичен, като запитванията за нов бизнес нарастват уверено. Има някои притеснения заради растящите строителни разходи“, коментира Саймън Робинсън, главен икономист на RICS.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!