Въоръжените сили са готови да се включат в охраната на българската граница

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
104

Това стана ясно от извънредно изслушване на министър-председателя Стефан Янев

Въоръжените сили са готови да се включат в охраната на българската граница. Това стана ясно от извънредно изслушване на министър-председателя Стефан Янев, заради очакванията за бежанска вълна.

Държавата може да подкрепи границата с 1051 военнослужещи. На този етап тези действия не са необходими, увери Янев. „Към момента, съобразно ситуацията, не се налага включване на въоръжените сили в охраната на границата. Такова решение не е взето и ще бъде взето, когато обстановката го налага”, заяви той.

За да финансира подобна операция, армията се нуждае от допълнителни 10 милиона лева, посочи пред депутатите министърът на отбраната Георги Панайотов. „За участието на средно на 600 военнослужещи на месец и необходимата техника до края на година сумата възлиза на 9 606 000 лв. Министерството на отбраната не разполага с тези средства. Допълнително сме поискали 12 млн. лева за ремонта на един „Кугър” в размер на 12 млн.лв., както и 5 млн. за аеросонда”, каза той.

Очаквано допълните средства провокираха и най-много въпроси.

„Ще помоля да обясните как точно те се съотнасят към конкретната тема, а именно – охраната на границата. Тези средства са ли крайно необходими или са просто една възможност допълнително Министерството на отбраната да реши един проблем”, коментира Атанас Зафиров от БСП.

„Те осигуряват допълнително видеонаблюдение от въздуха. Такава средства има и МВР”, посочи Стефан Янев.

„Тук не става дума да използваме силите на армията и да се създава невярно впечатление, че сме във война. Разчитаме на армията само когато няма никакви други начини за противодействие на мигрантския натиск”, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

Близо 4 милиона ще трябват и за укрепване на оградата по границата с Турция. Предложението на министър Рашков е поддръжката на съоръжението да премине към Граничната полиция.

Дискусията продължи в комисията по вътрешна сигурност. „Те досега бяха към областните управители и не виждам как в тази сложна ситуация МВР ще се справи с тази дейност, като за всичко това трябват пари и организация”, заяви Младен Маринов от ГЕРБ.

„Освен за физическата охрана, трябва да се работи и оперативно по отношение на каналджиите”, добави той.

Страната ни вече е евакуирала от Афганистан 27 български и 34 афганистански граждани. В следващите дни се очакваме да пристигнат още 14 афганистанци по линия на ЕС.
nova.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!