Ваксинирах се, а сега какво следва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
196

Великобритания стана днес първата държава в света, която започна да използва ваксината COVID-19, разработена от Pfizer и BioNtech, като първоначално направи поставянето ѝ достъпно в 50 болници.

Националната здравна служба в страната дава приоритет на ваксинирането на хора на възраст над 80 години, здравни работници от първа линия и персонал и живеещи в домове за възрастни хора.

Ето какво трябва да очакват хората, получаващи ваксината:

Какво става, когато някой е ваксиниран
В ръката се инжектира ваксината, разработена с нова технология за информационна РНК, използваща произведен фрагмент от генетичния код на коронавируса. Имунизацията се дава на две дози, с интервал от три седмици и е доказала в тестовете защита на до 95% от ваксинираните срещу заразяване с COVID-19.
Pfizer каза, че страничните реакции при доброволците от проучването са били предимно леки до умерени и са изчезнали бързо. Най-тежките реакции са настъпили след втората доза: отпадналост при 3.8% от доброволците и главоболие при 2%. Възрастните обикновено съобщават за по-малко и по-леки нежелани състояния.

Каква защита дава

Ваксината предотвратява заболяването COVID-19 поне седем дни след втората инжекция – което е около месец след първата доза.

Досега клиничните изпитвания не са предназначени да определят дали имунизираното лице все още може да разпространява коронавируса. Някои ваксини, като тази за хепатит А, осигуряват такава защита – известна като стерилизиращ имунитет – но други не. Производителите на COVID-19 ваксини фокусираха опитите върху определянето дали лекарството спира разболяването на хората.

Ще минат още няколко, месеца преди да стане ясно колко дълго ваксинацията ще предпази от коронавирусна инфекция.

“Дотогава е по-добре да избягвате кръчмата и други лични срещи с много хора”, казва д-р Анита Шет, специалист по инфекциозни болести в Школата за обществено здраве “Блумбърг” към “Джонс Хопкинс”.

Означава ли ваксината завръщане към нормалния живот

Тъй като няма доказателства, че имунизацията предотвратява предаването на вируса – и никоя ваксина не е 100% ефективна – учените призовават за непрекъсната бдителност, включително за носене на маски, измиване на ръце и социално дистанциране.

“Както при всички ваксини, тя може да действа наистина чудесно в определени подгрупи пациенти, но не и при други … Означава ли това, че можете да се качите в самолет или да съберете 30 души в къщата си? Вероятно не”, каза Д-р Мишел Барън, старши медицински директор за превенция на инфекции в UCHealth на щата Колорадо.

Тя смята, че е малко вероятно кампаниите за ваксиниране да достигнат “критична маса” от населението преди следващата пролет или началото на лятото.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!