„AstraZeneca“ с окончателни резултати от последната тестова фаза

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
232

/ IStock
Университетът в Оксфорд и „AstraZeneca“ станаха първите производители на ваксини за коронавирус, които публикуваха резултатите от клиничните изпитвания на последния етап в научно списание, съобщи АФП. Така те изчистиха ключовото препятствие в глобалната надпревара за разработване на безопасни и ефективни лекарства за новия коронавирус.

Проучването, публикувано в уважаваното медицинско списание „Lancet“, потвърждава, че ваксината действа средно в 70% от случаите, с ефикасност от 62% за тези, които са получили две пълни дози, и от 90% при тези, които са получили половината от пълна доза. Резултатите са “първите пълни рецензирани резултати за ефикасност”, публикувани за ваксина срещу Covid-19, обяви „Lancet“.

Тази ваксина се разработва от молекулярни биолози и лекари от Националния здравен институт на САЩ и Оксфордския университет, водени от Сара Гилбърт. Основата за нея е вирусната ваксина ChAdOx1-MERS, която британски учени създадоха за борба с близкоизточната треска MERS, близък роднина на новия тип коронавирус (SARS-CoV-2).
Тази ваксина е тествана в много страни.

В новата статия учените публикуваха резултатите от експерименти, проведени в Бразилия, Южна Африка и Великобритания през последните шест месеца – от края на април до ноември тази година.

Общо в експеримента са участвали 23 700 души. Половината от тях са получили две дози от истинската ваксина, а другата половина са получили плацебо или ваксина срещу менингит. Учените наблюдавали здравето на доброволците както по време на самата ваксинация, така и през следващите три месеца след нея.

“Доказахме, че аденовирусната ваксина срещу коронавирус, чиито аналози се използват за защита на други заболявания от 2009 г., е високо ефективна и може да се използва за борба с епидемията”, каза Гилбърт.

Оказва се, че отрицателни странични ефекти от приемането на AZD1222 се появяват само при трима участници в експеримента. В същото време по-голямата част от доброволците са придобили имунитет срещу новия тип коронавирус.

Все пак остава неясно колко дълго продължава защитата срещу COVID-19. Учените се надяват, че по-нататъшните наблюдения върху здравето на участниците в третата фаза на клиничните изпитвания ще им помогнат да разберат колко бързо антителата изчезват от тялото на ваксинираните хора и дали това се случва по принцип. /
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!