Ваксинация и ограничения в пътуванията заради маймунската шарка няма да има, смята Кунчев

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
238

Едва ли ще са наложи ваксинация заради маймунската шарка, няма да има и ограничения в пътуванията, по подобие на тези, които се наложиха заради COVID-19. Тази прогноза направи пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той очаква броят на новите случаи да расте бавно. Кунчев поясни, че тази шарка е позната от 1959 г., но е трудно обяснимо сегашното й разпространение извън Африка. Вероятно основната причина са няколко партита, в които са участвали хора от цял свят.

Здравният експерт посочи, че на личните лекари са дадени съответните указания. Той уточни, че вирусът, който стигна и до Европа, е от Западноафриканската версия, която минава по-леко. В отговор на въпрос Кунчев каза, че България, както и другите страни, няма на склад ваксини срещу маймунска шарка, но се обсъжда дали такива да се купят, макар и в малки количества. Според него от 27 страни, членки на ЕС,17 вече са решили да купят такива ваксини.

Коментирайки ситуацията с коронавируса Ангел Кунчев подчерта, че лятото проблем няма, като нови варианти могат да се появят през есенно-зимния сезон. “Оправдават се прогнозите, че вирусът се кара по-леко и се доближава до грипа”, каза той. Експертът не смята, че четвърта доза ваксина ще е нужна.

След 15 изследвания няма случаи на новия хепатит

В отговор на въпрос Ангел Кунчев посочи, че при 15 изследвания случая със съмнения за новия хепатит при децата, няма нито един потвърден. В момента се проверяват още две проби. Кунчев каза, че при децата, които са били болни от хепатит, заболяването протича леко.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!