В Нидерландия бъдещата кралица би могла да сключи еднополов брак, обяви премиерът

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
110

Нидерландската принцеса Амалия. Снимката е архивна.

Наследницата на нидерландския престол принцеса Амалия би могла да сключи еднополов брак и да запази престола.

Тази ситуация, която не е свързана с конкретно желание на Амалия да го направи, бе разяснена от нидерландския премиер Марк Рюте в отговор на въпрос в парламента, предаде Би Би Си.

Съобщеното от Рюте месеци преди Амалия да стане пълнолетна, е е важно, защото досега е смятано, че легализацията на еднополовите бракове, въведена през 2001 г., не може да се прилага за короната, тъй като е нужно да се осигури наследник.

В писмен отговор на депутатски въпрос от собствената му партия изпълняващият длъжността (в очакване да бъде съставено правителство) премиер обяснява, че обсъжданата ситуация е “чисто теоретична”, но действително следващата кралица може спокойно да се ожени.

“Следователно кабинетът не смята, че наследник на трона или кралят трябва да абдикира, ако поиска да сключи брак с партньор от същия пол.”
Марк Рюте, и. д. премиер на Нидерландия

В книга, издадена през лятото, която не спекулира за личния живот на принцеса Амалия, се повдига темата какво ще стане, ако тя избере да се сключи брак с човек от същия пол, обяснява Би Би Си.

Въпросът от двамата депутати от либералната партия на Рюте е дали сегашните ограничения за брака в кралското семейство съответства на “нормите и ценностите на 2021 г.”.

Рюте добавя, че е “плашещо сложен” въпросът какво би станало с наследяването на трона, ако еднополова двойка има дете чрез осиновяване или по друг начин. Премиерът обаче уточнява: “Да пресечем този мост, ако стигнем до него.”
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!