В неприятна ситуация могат да изпаднат българи с британски книжки у нас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
431

Наш сънародник разказа в Helpbooк

Снимка: БГНЕС

Вкрайно неприятна ситуация могат да изпаднат българите с британски шофьорски книжки. Причината е, че след излизането на Великобритания от Европейския съюз, всеки от тях има срок до 3 месеца да смени свидетелството си с българско, за да е правоспособен у нас. Обаче какво се получава според закона – нужна е поне от половин година да е на лице уседналост, за да се издаде българска книжка. Заради това изискване немалко шофьори са в позиция на нарушители, а до получаването на валидна книжка трябва да търпят редица неудобства, които нерядко влошават качеството им на живот.

Ето какво разказва наш потребител в платформата на Helpbook.info, като моли длъжностните лица в отдел „Пътна полиция“ СДВР да му влязат в положението, с което да облекчат ситуацията, в която е изпаднал:

“На 15.12.2023 г. бях спрян за проверка от мл. автоконтрольор при СДВР Николай Николов. При направената проверка Николов установи, че карам с английска книжка и това е наказуемо от законите на Република България. Аз съм както български, така и английски гражданин, и искрено признавам, че не съм знаел за тази разпоредба – през периода от излизането Обединеното Кралство от ЕС, никой контролиращ орган не ме е спирал, аз не се интересувам от политика и закони, и наистина не съм знаел за тези важни разпоредби. Сега, когато Вашият колега ми обясни за това, разбрах, че съм нарушил закона, макар и без да знам. Моят проблем се състои в това, че сваляйки ми регистрационните табели, аз няма как да ходя на работа, работя като възпитател в 52 ОУ “Ц. Церковски” Бояна, и ще ми е много трудно да ходя дотам. Имам регистриран и друг автомобил Мерцедес Вито, но той е повреден. Много ви моля, искрено се надявам да намалите срока на пререгистриране на автомобила ми, Субару Легаси, за мен 6 месеца е много време. От своя страна аз поемам ангажимента да си сменя английската книжка с българска”.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал – направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!