В Лондон: Призиви за уволнение на вътрешната министърка заради позиция за пропалестинските протести

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
114

Статията ѝ в “Таймс” с критика към полицията не е била одобрена от Даунинг стрийт 10

 

Премиерът Риши Сунак каза, че ще държи началника на лондонската полиция сър Марк Роули отговорен за това, че е допуснал пропалестинското шествие.

Във Великобритания се повдигат въпроси за бъдещето на министъра на вътрешните работи Сюела Брейвърман, след като игнорира Даунинг стрийт и помести във вестник “Таймс” статия, обвиняваща полицията в пристрастност по отношение на пропалестинските протести, предава БНР.

В статията Брейвърман твърди, че докато агресивни десни демонстранти срещат най-строг отговор от полицията, то на “пропалестинските тълпи” не се обръща особено внимание. Статията не е била одобрена от Даунинг стрийт и Брейвърман не е внесла предложените промени в текста, съобщиха от номер 10. Някои депутати консерватори призоваха вътрешната министърка да бъде уволнена.

Бившият министър сър Боб Нийл стана първият тори, който публично я призова да подаде оставка заради статията. Всичко това става преди планираното за събота в централен Лондон пропалестинското шествие за прекратяване на огъня в Газа. Опасенията са за безредици, тъй като на 11 ноември с възпоменателни тържества официално се отбелязва Денят на примирието след края на Първата световна война.

Бившият финансов министър на торите Джордж Озбърн каза, че въпреки че ще има “фойерверки”, ако Сунак уволни Брейвърман, защото някои смятат, че тя е с много силни позиции и може да има бунт в редиците на партията, по-добре е Сунак да го стори, защото консерваторите изостават с 20% от лейбъристите в проучванията на общественото мнение и такова решение може да се приеме като „демонстрация на сила и смел подход“. Според политическия анализатор на Скай нюз Сам Коутс, въпросът е не дали Брейвърман ще бъде отстранена, а кога.

Във Великобритания повече от 1000 полицаи от цялата страна ще бъдат мобилизирани, за да помогнат на столичната полиция този уикенд на фона на силния политически натиск за предотвратяване на прекъсване на възпоменателните събития в Деня на примирието. Шефовете на полицията подкрепиха решението ръководителя на лондонската полиция сър Марк Роули да се противопостави на забраната на пропалестинското шествие в събота в Деня на примирието, въпреки натиска от вътрешния министър и някои коментари на премиера.

Гавин Стивънс, който е председател на Националния съвет на началниците на полицията (NPCC), каза, че демонстрациите, при които стотици хиляди хора излязоха по улиците в цялата страна през последните пет седмици в отговор на войната между Израел и „Хамас”, са били “до голяма степен мирни“. Той допълни, че не е имало “сериозно насилие или сериозни безредици”, освен някои широко разгласени инциденти, въпреки че е имало “намерение на малцина за нарушаване на обществения ред”.

 

С протестиращи и контрадемонстранти, които се очаква да пътуват до Лондон този уикенд от цялата страна, повече от 1000 служители са мобилизирани допълнително от всички региони на Англия и Уелс.

 

Премиерът Риши Сунак каза, че ще държи сър Марк Роули отговорен за това, че е допуснал пропалестинското шествие.
epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!