Самолет излетя от лондонското летище Stansted с липсващи прозорци поради повреда след снимачна сесия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
67

От британския Отдел за разследване на въздушни произшествия (AAIB) посочват, че машината Airbus A321, използвана преди това от правителството, се е върнала на летището в Есекс, след като член на екипажа е открил проблема в началото на полета миналия месец.

Експертите предупреждават, че инцидентът може да доведе до „по-сериозни последици“. При оглед се установява, че две стъкла на кабината липсват, а други две не са на мястото си.

Единственият обект, запълващ пространството на липсващите прозорци, е козметично парче пластмаса, предназначено да попречи на пътниците да докосват външните стъкла.
Самолетът е управляван от Titan Airways и използван от TCS World Travel – базирана в САЩ компания за луксозни ваканции.

Инцидентът се случва ден, след като е използван за заснемане на фотосесия на земята, когато мощни светлини са поставени близо до машината, за да „създадат илюзията за изгрев“, се посочва в предварителния доклад на AAIB, цитиран от Independent.

Прожекторите осветяват самолета от дясната страна пет часа и половина, преди да бъдат преместени от лявата му страна за четири часа.

От AAIB посочват, че светлините е трябвало да бъдат разположени на не по-малко от 10 метра от осветения обект, но са били на между шест и девет метра от повредените прозорци. Не е ясно каква е била темата на снимачното събитие.

Самолетът излита за Орландо, Флорида, на 4 октомври с 11 членове на екипажа и девет пътници, всички служители на туроператора или оператора на самолета, се казва в доклада.

Пътниците седят заедно в средата на самолета. След излитане и изключване на знаците за предпазните колани, член на екипажа тръгна към задната част и забелязва, че уплътнението около един от прозорците се „клати“, посочват още от AAIB.

Той съобщава на екипажа, който решава самолетът да се върне в Stansted, където каца безопасно. По време на полета той достига височина от 4.5 км, но кабината остава под нормално налягане.

При оглед на зоната около липсващите или повредени прозорци се установява, че пяната, използвана за задържането им, или се е разтопила поради високите температури, или липсва. Повредените стъкла са „деформирани и свити“, посочват от AAIB.

В заключение в доклада се казва: „Докато в този случай повредата става очевидна на около 3 км височина и полетът приключва безпроблемно, подобен проблем може да доведе до по-сериозни последствия, особено ако целостта на прозореца се губи при по-високо диференциално налягане“.

Източник: Independent
dbr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!