Над 150 000 възрастни и деца с диабет тип 1 във Великобритания ще получат изкуствен панкреас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
322

На над 150 000 възрастни и деца с диабет тип 1 в Англия и Уелс ще бъде предложен изкуствен панкреас – хибридна система със затворен цикъл – от Националната служба по здравеопазване (NHS), решение, което според експертите може да спаси хиляди животи.

Окончателният проект на насоките на Националния институт за здравеопазване и високи постижения в грижите (NICE) препоръчва хората да се възползват от изкуствения панкреас, ако заболяването им не се контролира адекватни от текущата им помпа или устройство за проследяване на глюкозата. Решението да се разреши широкото използване на революционното устройство бе обявено на 7 ноември 2023 г. на годишната конференция на NICE от главния директор на института д-р Сам Робъртс.

Изкуствен панкреас

Революционното устройство, наричано още хибридна система със затворен цикъл, използва високотехнологичен алгоритъм за определяне на количеството инсулин, което трябва да се приложи, и отчита нивата на кръвната захар, за да ги поддържа стабилни. Проучване на NHS установява, че изкуственият панкреас е по-добър в поддържането на нивата на кръвната захар в рамките на здравословните граници, намалявайки риска от усложненията на диабета.

Устройството работи чрез непрекъснат сензор за мониториране на глюкозата, прикрепен към тялото, който предава данни към инсулинова помпа. Помпата изчислява колко инсулин е необходим и доставя точното количество на тялото. Подобни системи със затворен цикъл премахват необходимостта от използване на кръвни тестове или инжектиране на инсулин.

План за внедряване

Към настоящия момент в Англия и Уелс има около 290 000 души, живеещи с диабет, като над половината отговарят на условията за изкуствен панкреас, тъй като заболяването им не се контролира ефективно с настоящото им устройство.

 

Националният институт за високи постижения в здравеопазването и грижите се е договорил с NHS всички деца, бременни жени и хора, които вече имат инсулинова помпа, първи да получат хибридна система със затворен цикъл като част от петгодишен план за внедряване.

Впоследствие технологията ще бъде разпространена сред възрастните, при които средната стойност на гликирания хемоглобин е 7,5% или повече, и хората, които страдат от необичайно ниски нива на кръвната захар.

„Тъй като около 10% от целия бюджет на NHS се изразходва за превенция и лечение на диабет, за NICE е важно да се гарантира, че технологиите с най-добро отношение цена/качество са достъпни за здравни специалисти и пациенти.“, коментира проф. Джонатан Бенгер, главен медицински директор в NICE. „Използването на хибридни системи със затворен цикъл ще промени живота на хората с диабет тип 1. Когато нивата на кръвната захар са в рамките на препоръчителния диапазон, хората са по-малко склонни към усложнения, като хипогликемия, инсулт и инфаркт. Тази технология ще подобри здравето и благосъстоянието на пациентите и ще спести пари на NHS в дългосрочен план.“

Отзиви на организациите

Карън Адингтън, главен изпълнителен директор на JDRF UK, благотворителна организация за диабет тип 1, приветства решението, споделяйки, че то ще промени живота на хиляди деца и възрастни.

„Изкуственият панкреас е алгоритъм, който ще спаси живота на стотици хиляди хора, но също така и ще намали разходите за сърдечносъдова и ретинална хирургия, бъбречна диализа и трансплантация.“, коментира Адингтън. „Великобритания е първата страна в света, която прави изкуственият панкреас широко достъпен.“

Колет Маршал, главен изпълнителен директор на Diabetes UK, споделя, че изкуственият панкреас има потенциала да помогне на много хора с диабет тип 1, подобрявайки както здравето, така и качеството им на живот.

Източник: NHS to offer 150,000 people with type 1 diabetes an artificial pancreas: https://www.theguardian.com/society/2023/nov/07/nhs-to-offer-150000-people-with-type-1-diabetes-an-artificial-pancreas
media.framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!