В Испания: Бъдете сигурни, нашата ваксина ще задмине по ефикасност тази на Pfizer

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
185

Getty Images (архив)
Държави като САЩ и Великобритания вече започнаха да ваксинират населението си срещу новия коронавирус със съвместно разработения препарат на “Пфайзер” и “Бионтех”. По информация на здравното министерство на Испания същата ваксина ще пристигне и в иберийското кралство, но следващия месец.

Ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех” вече получи разрешение от здравните регулатори в САЩ и Великобритания да се прилага на гражданите. В случая с Европейския съюз се очаква и финалното становище на Европейската агенция по лекарствата, което трябва да бъде обявено между декември и януари.

В научните среди на Испания обаче официално съобщиха, че се разработва и техен продукт, а ръководител на проекта за испанската ваксина е вирусологът Луис Енхуанес, считан за един от водещите умове в научните среди на страната.
В интервю за ежедневикът NIUS Енхуанес увери, че ваксината ще превъзхожда по качество препаратите на три от водещите фармацевтични компании – “Пфайзер”, “Модерна” и “АстраЗенека”.

Тя ще бъде изключително ефикасна и надеждна. Само една-единствена доза ще даде стерилизиращ имунитет. Това е, на този етап друго не мога да разкрия, коментира испанският вирусолог.

Той посочи, че ваксините на “Модерна” и “Пфайзер” са разработени въз основа на РНК молекулите, които, макар да създават антитела и вече да са одобрени в някои страни, не са перфектни и ще трябва да бъдат подобрени.
Нашата ваксина, която вече изпробвахме върху лабораторни мишки, даде страхотни резултати. На практика ние имунизирахме мишките и нито една от тях не умря, заяви още Енхуанес.

По думите му първите дози от испанската ваксина ще започнат да се разпространяват към края на 2021 г.
novini.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!