FT: Великобритания ще приеме търговска сделка след Brexit при условията на ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1179

Окончателно излизане от блока без търговска сделка ще доведе до изолация на Острова, а напускащите британци сами пострадаха от пропагандата си

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Както се казва – продължаваме напред. Удължаването на търговските преговори между ЕС и Обединеното кралство не би трябвало да е изненада. Въпреки цялата кампания на Борис Джонсън за „мощно процъфтяване“, британският премиер знае, че Brexit без търговска сделка би бил пагубен за страната. ЕС също би страдал, но не чак толкова. Така че вероятно ще има сделка, сключена преди края на годината или малко след това.

Когато бъде постигнато споразумение, то до голяма степен ще бъде при европейските условия, пише в свой анализ за FT Гидиън Рахман. ЕС несъмнено ще направи някои отстъпки в областта на рибарството като част от пазарлъка в последната минута. Великобритания обаче ще трябва да се съгласи с централното искане на Брюксел за „равни условия“, които гарантират, че Лондон няма да подкопае регламентите на ЕС за конкуренцията.

Причината, че сделката ще бъде сключена при условията на ЕС, е същата, поради която целият процес на Brexit е толкова болезнен за Великобритания – фундаментална асиметрия във властта между двете страни. Общо 43% от износа на Великобритания е за ЕС. Износът за Великобритания формира около 6% от експорта на Германия, Франция и Италия. Населението на Великобритания е близо 67 млн. души, а на ЕС е 447 млн. души. Дори без Великобритания ЕС има единен пазар, сравним по размер с този на САЩ или Китай.

Джонсън настоява, че Обединеното кралство и ЕС са „равни суверени“. ЕС обаче запазва единството си, а и Брюксел и Лондон не са равни по отношение на властта, което има огромно значение за тези преговори. Ето защо Великобритания направи поредица от болезнени отстъпки през последните четири години – най-вече като се съгласи на отделен статут за Северна Ирландия.

Британците винаги са настоявали, че има печеливша сделка, която Брюксел и Лондон трябва да приемат с радост. Те не успяха обаче да разберат как ЕС вижда собствените си интереси. Целостта и привлекателността на европейския единен пазар е най-важният стратегически актив на ЕС. Брюксел е решен да не подкопава тази сила, като позволява достъп до пазара на Обединеното кралство при условия, които са твърде изгодни.

Европейците също трябва да покажат на евроскептичните сили в собствените си страни, че напускането на ЕС е лоша идея.

След като европейците решиха, че не е в техен интерес да предоставят на Великобритания лесен достъп до единния пазар, който Джонсън обеща на своите избиратели, относителната власт стана решаваща. Британците обаче постоянно надценяват собствената си сила и вярват, че ЕС ще направи отстъпки, които така и не се реализират.

Защо Великобритания прави тази грешка? Отчасти защото твърде много хора се уповават на факта, че ЕС се радва на голям търговски излишък с Обединеното кралство. Те са забравили, че в световен мащаб Великобритания е само един от многото пазари. Намаленият достъп до британския пазар би бил болезнен за германските производители на автомобили например, но не чак толкова, че да си струва да се подкопае целостта на единния пазар на ЕС.

По-общо казано, напускащите британци сами пострадаха от пропагандата си. В продължение на десетилетия убеждението, че ЕС (и/или еврото) е напът да се срине е основна част от британския евроскептичен дискурс. Поколение, възпитавано в приказките за британските военни победи над Германия и Франция, е трудно да си представи, че „ако се стигне дотам“, Великобритания в крайна сметка няма да надделее над онези нестабилни европейци.

Това схващане се въплъщава и в неотдавнашната реплика на Гавин Уилямсън, британски министър на образованието, че „ние сме много по-добра държава от всяка една от тях“. Това е същият човек, който като министър на отбраната веднъж каза на руснаците да “млъкнат и да си отидат”.

Тъй като илюзиите се изпариха, привържениците на Brexit прибягнаха до оплакване, че ЕС се отнася несправедливо към Великобритания. И студентите по международни отношения и търговски преговори обаче биха могли да им посочат, че разчитането на добротата на другите страни не е добра стратегия. Нациите, включително Великобритания, първо се грижат за собствените си интереси.

Ужасът от слабостта на позицията на Великобритания доведе до избухване на ксенофобия и празен шум. Един британски вестник през почивните дни цитира неназован министър, който уж бил казал, че „Меркел иска Великобритания да коленичи върху счупени стъкла“.

Предишния ден в същия вестник имаше заглавие, че британците ще изпратят военни кораби срещу ЕС. Очевидният отговор на това е – и какво? Изправянето на френските рибари срещу военна сила призовава за невоенни отмъщения от целия ЕС. Това връща Великобритания към онази неловка асиметрия на власт.

В двете световни войни, които са допринесли много за мисленето на средностатистическия привърженик на Brexit, Великобритания надделя с помощта на Америка. Администрацията на Байдън обаче няма да се хвърли да спасява Лондон при в конфронтация с ЕС. Brexit без сделка би довел до не особено великолепна изолация. Ето защо споразумението, до голяма степен при условията на ЕС, е най-вероятният резултат.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!