В Афганистан са намерени убити осем чуждестранни лекари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
399

Властите в Афганистан са намерили телата на осем убити чужденци и на двама местни полицаи

в отдалечен планински район, съобщиха световните агенции.

Чужденците – шестима германски и двама американски лекари, са лагерували в района на Каран-ну-Мунджан в провинция Нуристан, която граничи с Пакистан, когато са били убити.

Афганистански полицай, оцелял при нападението, е успял да стигне до Бадахшан и е уведомил властите. Той е разказал, че са били нападнати от засада от непознати мъже с дълги бради.

Малко по-късно днес талибаните поеха отговорност за убийствата. „Талибански бойци ликвидираха „осем християнски мисионери“, превозващи библии на дари (персийски език)“, се казва в съобщението.

„Бяха се загубили. Когато нашите патрули ги срещнали, те се опитали да избягат и били убити“, заявиговорителят Забихула Муджахид по телефона от неизвестно място.

Неправителствената организация Международна мисия за подпомагане (International Assistance Mission), която е базирана в Швейцария и се определя като „християнска организация“, съобщава на сайта си, че e много вероятно жертвите да са нейни членове.

Те били екип офталмолози, които приключили мисия в Нуристан по покана на местни общности и били на път към Кабул, съобщава АФП.

Асошиейтед прес цитира директора на организацията Дърк Франс, който съобщил, че убитите били шестима американци и двама други чужденци, пише БТА.

Посолството на САЩ в Кабул заяви, че няколко американци вероятно са убити в североизточен Афганистан, но че не може да посочи никакви подробности засега.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!