Увеличението на минималната заплата на Острова подпомага 2.7 милиона работници с ниски доходи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
150

Увеличението на минималната работна заплата осигурява подкрепа за 2.7 милиона работници с ниски доходи, като минималната заплата, определена от правителството и известна като Национална жизнена заплата, се увеличава с повече от 1 паунд за първи път. Основният размер на заплатата се повишава от 10.42 на 11.44 паунда на час и ще се прилага за работници на възраст над 21 години, вместо над 23 години.

Младите работници също ще видят увеличение на ставките, които се прилагат за тях. Въпреки това, някои бизнеси твърдят, че по-високите разходи за труд ще им затруднят запазването на ниските цени. Промените означават:

  • Пълноработещ възрастен, който получава минимална заплата, ще види увеличение на заплатата си с 1800 паунда годишно
  • 21-годишен, който преминава от по-ниската минимална заплата към основната ставка, ще получи увеличение от 2300 паунда
  • Минималната заплата за лица на възраст между 18 и 20 години се увеличава от 7.49 на 8.60 паунда на час
  • Учениците също ще получат увеличение над инфлацията, като часовата им заплата се увеличава с повече от 20%, от 5.28 на 6.40 паунда на час

Самюъл, който работи в кафене Grindsmith в Солфорд, е един от тези, които ще се възползват от увеличението. 26-годишният казва, че преди увеличението на заплатата е оставал с около 400 паунда в края на месеца след плащане на наем и сметки, но се е чувствал все по-ограничен всеки път.

Увеличението на минималната заплата ще компенсира увеличаващите се цени и ще му помогне да си позволи повече от основните неща. При определянето на минималната заплата правителството се ръководи от предложенията на Комисията за ниски доходи. Растящите разходи за живот подтикнаха независимата комисия да препоръча по-голямо увеличение на минималната заплата.

Правителството прие препоръката, като заяви, че така консерваторите са постигнали целта си за “прекратяване на ниското заплащане”, като увеличиха минималната заплата до две трети от средното възнаграждение.

Въпреки това, работодателят на Самюъл, Питър Гибсън, директор и съосновател на Grindsmith, казва, че бизнесите са под напрежение от увеличението на разходите за заплати. Увеличението за най-ниско платените означава, че той трябва да повиши заплатите и на друг персонал, за да поддържа разлика, казва той.

Министърът на бизнеса и търговията Кевин Холинрейк признава, че увеличаващите се заплати означават увеличаващи се разходи за фирмите. “Никога не трябва да забравяме, че частният сектор поема най-голямото бреме по отношение на плащането на минималната работна заплата”, казва той на BBC.

Независимият мозъчен тръст Фондация “Решение” казва, че увеличението на минималната заплата представлява реално увеличение от 7.8%, след като се вземе предвид инфлацията, и увеличение в парично изражение от 9.8%. Те казват, че неравенството в заплащането е намаляло значително от 1999 г., когато минималната заплата е била въведена, което я прави “най-успешната икономическа политика за поколение”.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!