Дж. К. Роулинг предизвика новите закони за омраза в Шотландия, очаква с нетърпение ареста си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
71

Дж. К. Роулинг се е обявила срещу новите закони за престъпления от омраза в Шотландия, като заявява, че “очаква с нетърпение да бъде арестувана”.

Авторката на “Хари Потър”, която живее в Единбург, преди е била критикувана за своите възгледи и за описанието на няколко транссексуални жени като мъже.

Тази седмица влезе в сила Законът за престъпленията от омраза и обществения ред (Шотландия) 2021 г., който създава ново престъпление “разпалване на омраза” във връзка с възраст, увреждания, религия, сексуална ориентация, транссексуална идентичност или интерсексуалност.

Максималното наказание е затвор до седем години. Лице извършва престъпление, ако предава материали или се държи по начин, “които разумен човек би смятал за заплашителни или обидни” с намерение да разпали омраза на базата на защитените характеристики.

Въпреки това, Роулинг сега казва, че вярва, че “свободата на словото и вярата” е “приключила”, ако “точното описание на биологичния пол” е забранено. “Шотландските законодатели изглежда са дали по-голямо значение на чувствата на мъжете, които изпълняват своята идея за женственост, колкото и мизогинистично или опортюнистично да е това, отколкото на правата и свободите на истинските жени и момичета”, тя публикува в X.

“Новият закон е широко отворен за злоупотреба от активисти, които искат да заглушат тези от нас, които говорят за опасностите от заличаването на пространствата, предназначени само за жени и момичета, безсмислието на криминалните данни, ако насилствените и сексуалните нападения, извършени от мъже, се регистрират като женски престъпления, гротескната несправедливост от допускането на мъже да се състезават в женски спортове, несправедливостта от отнемането на работни места, награди и възможности на жените от мъже, идентифициращи се като транссексуални, и реалността и неизменността на биологичния пол.”

Тя продължава: “В продължение на няколко години сега шотландските жени са били подложени на натиск от своето правителство и членове на полицейските сили да отричат доказателствата на своите очи и уши, да отхвърлят биологичните факти и да приемат нео-религиозна концепция за пол, която е недоказуема и неизпитаема.

“Преопределението на ‘жена’ да включва всеки мъж, който се обявява за такава, вече има сериозни последици за правата и безопасността на жените и момичетата в Шотландия, като най-силно усещане, както винаги, от най-уязвимите, включително затворничките и оцелелите от изнасилване.”

Авторката след това написа, че е “невъзможно точно да се опише или се справи с реалността на насилието и сексуалното насилие, извършено срещу жени и момичета, или да се адресира текущата атака срещу правата на жените и момичетата, ако не ни е позволено да наречем мъж мъж”. Тя добави: “Свободата на словото и вярата приключват в Шотландия, ако точното описание на биологичния пол се смята за престъпно.”

Роулинг завърши публикацията си, като написа, че въпреки че в момента е извън страната и това, което е написала, “се квалифицира като престъпление по условията на новия акт”, тя “очаква с нетърпение да бъде арестувана”.

Омразата на базата на раса, пол и религия вече беше незаконна във Великобритания по Закона за обществения ред от 1986 г., но сега ще попадне и под новия закон в Шотландия. Първият министър Хумза Юсаф каза, че новият акт е създаден, за да се справи с това, което той нарича “нарастваща вълна от омраза” в обществото.

В отговор на критиките той каза: “Освен ако поведението ви не е заплашително или обидно и не цели да разпалва омраза, тогава нямате за какво да се притеснявате по отношение на новосъздадените престъпления.”

Знаменитости публично са изразили възражения срещу Роулинг, включително звезди от франчайза “Хари Потър” – Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт.

“Транссексуалните хора са това, което казват, че са, и заслужават да живеят живота си без непрекъснато да бъдат подлагани на съмнение или казвани, че не са това, което твърдят, че са”, пише Ема преди това, докато Даниел е заявил: “Транссексуалните жени са жени.”

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!