Украйна съжалява, че се е отказала от ядрените оръжия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
138
epa09711852 Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba during a meeting with Denmark's Foreign Minister Jeppe Kofod (not pictured) at Christiansborg Palace in Copenhagen, Denmark, 27 January 2022. Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba is on a two-day visit to Denmark. EPA/Mads Claus Rasmussen DENMARK OUT

Източник: EPA/БГНЕС

Украйна допусна грешка, като се отказа от ядрения си арсенал в началото на 90-те години в замяна на гаранции за сигурност от страна на САЩ, Великобритания и Русия. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Си Би Ес.

Запитан дали е било грешка страната да се откаже от ядрените оръжия съгласно Будепещенския меморандум от 1994 г., дипломатът отговори кратко: “Да”.

Относно това дали САЩ дължат нещо на Украйна в този контекст, Кулеба отвърна: “Отчасти. Независимо от грешките, допуснати в миналото, настоящият ни живот дава на всички ни отлични възможности, за да ги поправим. Предвид факта, че се отказахме от свой ядрен арсенал, че гаранциите за сигурност, които ни бяха дадени, се провалиха, смятам, че някои страни трябва да се чувстват отговорни за това. И да работят здраво, за да намерят адекватна и ефективна гаранция за сигурност за Украйна”.

При подписването на Будапещенския меморандум на 5 декември 1994 г. САЩ, Великобритания и Русия подчертаха ангажимента си да зачитат независимостта, върховенството и съществуващите граници на Украйна съгласно Заключителния акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Освен това те поеха задължението да се въздържат от заплаха или от използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, както и че никое от оръжията им никога няма да бъде използвано срещу страната, с изключение на случаите при самоотбрана или при други обстоятелства съгласно Хартата на ООН.

По време на участието си в Мюнхенската конференция по сигурността украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинското МВнР ще свика среща на върха на страните, подписали Будапещенския меморандум. Ако такава не се състои или ако Киев не получи гаранции за сигурност обаче, той предупреди, че страната му ще счита клаузите от 1994 г. за невалидни.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!