Учени от Великобритания разработват система за наблюдение на рака на гърдата, интегрирана в сутиен

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
145

Учени от Великобритания са на път да променят начина, по който се наблюдава ракът на гърдата, с разработването на ново носимо устройство, което се интегрира в сутиена и може да открива растежа на тумори в реално време. Устройството, разработено от Иновационния център за медицински технологии в Университета в Нотингам Трент, използва електрически токове за откриване на дребни промени в течностите на тъканите около и в клетките на гърдата, което може да сигнализира за наличието на тумори.

Това устройство се различава със способността си да различава здравите тъкани от тези, засегнати от рак, като използва факта, че туморите са по-плътни и съдържат по-малко вода. Учените предполагат, че устройството може да бъде интегрирано в сутиена като комфортна вложка или директно в дизайна на нов сутиен, събирайки данни и изпращайки ги към смартфона на носителя, което опростява процеса на споделяне на информация с лекарския екип.

Инициативата за разработването на това устройство идва в отговор на нуждата от по-лесен и достъпен начин за наблюдение на рака на гърдата, като същевременно се намалява натоварването върху здравните услуги и се предоставя възможност за ранно откриване на заболяването у дома. Според пост в блога на уебсайта на NTU, екипът се надява, че устройството ще играе ключова роля в намаляването на необходимостта от други видове прегледи, като МРТ, ултразвук и мамографии, като по този начин помага на пациентите да спестят средства за здравни услуги.

 

Проучването, което е следвало участниците средно осем години и максимално 17 години, включва данни от Националните здравни и хранителни проучвания на участници, които са били на най-малко 20 години при записването си. Приблизително половината от участниците са били мъже, и около 73% от тях са били бели възрастни, които не са от испански произход, докато 11% са били испаници, 8% са били чернокожи възрастни, които не са от испански произход, и малко под 7% са били от друга расова категория.

Учените подчертават, че въпреки потенциалните краткосрочни ползи, все още предстои да се разберат по-дългосрочните ефекти на такъв тип мониторинг, като се очакват повече изследвания, за да се определи дали устройството може да бъде използвано в медицински условия.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!