Убийството в София: Провалена сделка за криптовалута, заподозреният имал 2000 лева задължения към жертвата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

В основата на убийството на 41-годишен мъж, чийто останки бяха открити в шахта в центъра на София, вероятно стои провалена сделка с криптовалута, а заподозреният е имал отделно 2000 лева задължения към жертвата. Това обявиха на съвместен брифинг Софийската градска прокуратура (СГП) и СДВР.

“Правителството предприе 15 мерки, за да противодейства на насилието в обществото. Прокурорите от СГП и ВКП не сме привърженици в стила на уестърните, т.е. да проявяваме твърдост. Това, което смятаме, че е правилно, в съзнанието на дееца да бъде ясно, че той ще бъде наказан – не размера на наказанието, а че ще има справедлив процес, в хода на който да се съберат достатъчно доказателства, за да бъде направена прецизна и точна правна квалификация, за да може съдът да постанови справедливо наказание, което ще бъде частица удовлетворение за близките и знак за обществото, че правораздавателните органи работят за справедливост”, заяви Илиана Кирилова от Софийската градска прокуратура (СГП) на брифинг.

Зам. градският прокурор Кръстев посочи, че първоначалното досъдебно производство е било за отвличане на 11 август. Разпитан е близък на убития мъж, който заявява, че от 8 август няма контакт с него.

Убийството е било извършено в късните часове на 8 срещу 9 август. Според прокуратурата, има обосновани предположения, че извършител е именно задържаният с фамилия Вълчинов. Той е бил задържан за 72 часа.

Убийството е било осъществено по особено мъчителен и жесток начин, за което се предвижда затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Според държавното обвинение, помагачът не е участвал в убийството на жертвата, няма никакви доказателства за това, но подпомага след убийството за укриване на следите, като изчистят местопрестъплението и да изнесат веществените доказателства. Това предствавлява лично укривателство, обявиха още от прокуратурата. Законът предвижда лишаване от свобода до 5 години. Ако се установи, че е помогнал в убийството или предварително е знаел за намеренията на убиеца, той ще бъде привлечен като съучастник.

Телефоните на убития са спрели да работят на 8 август, като от СДВР са имали данни, че единият от тях е намерен в близост до столична автокъща. Това е усъмнило разследващите, че жертвата се укрива умишлено и затова са предприели действия да открият неговите маршрути, използвайки видеонаблюдение, както и хората, които са общували с него до датата на изчезването му, обясни директорът на СДВР.

Разследващите смятат, че задържаният за убийството дължал пари на жертвата и това е водещ мотив за престъплението.

Последният маршрут, по който жертвата е изминала с още един човек – влизат в един адрес, но той и така не излиза. “Това ни накара да проверим евентуално за съпричастност на собственика на апартамента”, заяви още той.

Оръжието на престъплението е било тежък, тъп предмет с нанасяне на предмет в задната част на главата – предметът наподобява гира.

Проваленият бизнес план е бил свързан с криптовалута. Задълженията са по друг повод. “Съвместният бизнес план за криптовалута е било по повод предстоящо събитие, за което заподозреният е трябвало да се издължи на жертвата. 2000 лева са били задълженията на заподозрения към жертвата”, заяви старши комисар Любомир Николов.

Зловещата находка бе открита след подаден сигнал от живущите в кооперацията. Според разследващите, убийството е било извършено на друго място във вторник, 8 август.

Тогава е бил обявен за издирване 41-годишен мъж.
Задържани са двама мъже – единият по подозрение, че е извършил престъплението, а другият за укривателство. Разследването на убийството е поето от Софийската градска прокуратура.

Държавното обвинение ще оповести водещите версии и мотивите за жестокото престъпление.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!