Внимание! Чака се нещо драматично по нашето море

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
105

Идват ли екстремни явления по нашето море до края на месеца?

 

До края на месеца страната ни ще е под влияние на топли въздушни маси, които ще осигуряват обичайното слънчево и топло августовско време. Смущенията в този период ще са минимални и краткотрайни.

Пред нас е слънчев понеделник с лека следобедна облачност и дневни температури от 28 до 33-34 градуса. Вятърът остава осезаем със силни пориви край морето и в Югоизтока – до 80-90 километра в час.

През нощта първо в източните райони, призори в Централна, а следобед и в Западна България, ще се оформят краткотрайни, строго локални летни валежи с възможна слаба гръмотевична активност.

В сряда този процес ще се повтори, но ще е по-слабо изразен. И през двата дни вятърът и температурите ще се запазят – термометрите следобед ще са между 27 и 33-34 градуса.

От четвъртък до края на седмицата слънцето ще надделява, а вероятността за следобедни превалявания рязко ще намалее. Ако такива има, те ще са изолирани случаи – с по-голяма вероятност през почивните дни в Югозападна България.

И след 20 август времето ще остане с много слънце и традиционните летни температури до 35-40 градуса. Леко колебание се очаква около 21-22 август с възможно нахлуване на порция прохлада от североизток, след което жегата бързо ще се върне.

В дните около 26-27 август се очертава преминаване на студен атмосферен фронт, с който вятърът ще се обърне от северозапад, в западната половина на страната ще има условия за краткотрайни, локални летни валежи с гръмотевици и потенциал за градушка. Температурите ще се понижат за кратко, но само в някои западни райони.

По Черноморието следващите 5-6 дни ще са ветровити с особено силни североизточни пориви по Централното и Южното крайбрежие. Морето също ще е неспокойно с височина на вълните вторник-сряда до 3-4 метра по откритите брегове. Ще има риск от мъртви течения и образуване на дънни ями.

Вълнението ще утихне едва към края на текущата седмица, а вятърът ще се запази с по-осезаеми пориви до към 21-22 август.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!