Туск оценява на 30% шанса Великобритания да остане в ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
120

Гражданите на Обединеното кралство не са били наясно с последиците от Brexit преди провеждането на референдума, смята председателят на Европейския съвет
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Съществува 20-30% шанс Brexit да бъде отменен и Великобритания да запази своето място като страна членка в Европейския съюз (ЕС), смята председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

В интервю пред полския всекидневник „Газета Виборча“ Туск сподели, че допуска провеждането на втори референдум след този от юни 2016 г.
Ако през 2016 г. беше възможно да се промени решението, което беше взето през 1975 г. (тогава се провежда първото всенародно допитване във Великобритания „за“ или „против“ оставането на Кралството в пределите на Европейската икономическа общност – бел.ред.), вероятно е възможно да се проведе и втори референдум относно Brexit, смята председателят на Европейския съвет.

„Същинският дебат за последствията от Brexit започна не преди кампанията за провеждане на референдум, а след нея. Днес резултатите вероятно биха били различни“, добавя той.

По неговите думи е парадоксално, че именно Brexit е дал началото на силно проевропейско движение в Обединеното кралство.

„Днес шансовете за отмяна на Brexit са между 20% и 30%“, подчертава Туск.

Британският премиер Тереза Мей на три пъти се опита да прокара споразумението с Брюксел в парламента, но без успех, като Великобритания успя единствено да си спечели допълнително време до 31 октомври за постигане на сделка между управляващите партии.

Обединеното кралство ще вземе участие в европейските парламентарни избори в края на май, като все повече анализатори очакват провеждането на втори референдум и оставането на страната в рамките на блока.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!