Икономисти очакват Великобритания да напусне ЕС със сделка за свободна търговия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
279

Според 17 от общо 33 анкетирани експерти Брюксел няма да даде нова отсрочка на Лондон, ако британците не успеят да постигнат споразумение относно Brexit
Снимка: Ройтерс

Великобритания евентуално ще напусне Европейския съюз (ЕС) със споразумение за свободна търговия с блока, смятат икономисти, анкетирани от Ройтерс, които обаче не бяха единодушни относно крайния срок на този процес.

Британският премиер Тереза Мей се провали в опита си да се споразумее с парламента за условията по оттеглянето, които бяха договорени с Брюксел, което доведе до ново удължаване на Brexit до 31 октомври.

Според 17 от общо 33 анкетирани икономисти ЕС няма да даде нова отсрочка на Лондон, ако британците не успеят да постигнат споразумение по въпроса.

„Ако не се стигне до споразумение, съществува риск ЕС просто да изгуби търпение през октомври и да не даде ново удължаване“, смята Питър Диксън от Commerzbank.

Близо три години изминаха от референдума през юни 2016 г., когато британците шокираха голяма част от света, като гласуваха за напускане на ЕС, без обаче да бъде ясно как и кога може да стане това.
Повечето икономисти от направените анкети след 2016 г. смятат, че двете страни ще успеят да се споразумеят за свободни търговски отношения. Вторият сценарий, който може да се случи, е Великобритания да остане член на Европейското икономически пространство и да внася пари в бюджета на ЕС, запазвайки своя достъп до единния пазар.

На трето място остава вероятността Brexit да бъде отменен.

„Всички възможности остават на масата в Обединеното кралство, включително и варианти без Brexit и твърд Brexit, както и ново удължаване на срока и след октомври“, смята Калъм Пикъринг от Berenberg.

Великобритания успя да избегне рецесията, която се очакваше да сполети Кралството в случай на напускане на ЕС, като вероятността за подобен икономически развой през 2020 г. е едва 20 на сто.

Икономистите очакват растежът във Великобритания да остане вял и петата по големина икономика в света да нарасне с 0,2-0,4% за тримесечието през прогнозирания хоризонт до края на 2020 г.

В същото време се очаква инфлацията да се ускори до 1,9 на сто през 2019 г. и до 2% през 2021 г., попадайки в прогнозните рамки на Английската централна банка.

Въпреки това е малко вероятно АЦБ да промени паричната си политика. Членът на Комитета по паричната политика към националния банков регулатор Майкъл Сондърс заяви в интервю, че няма голяма вероятност АЦБ да повиши основните лихви бързо, дори ако икономиката отчете явен ръст след един гладък Brexit.

Анкетираните икономисти до голяма степен са съгласни със Сондърс, като предполагат, че разходите по заеми ще се повишат с 25 базисни пункта в началото на 2020 г.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!