Жилищният пазар в Лондон е най-силно засегнат от Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
511

Цените на жилищата в британската столица са намалели с 1,1% през април
Снимка: Архив Ройтерс

Имотният пазар в Лондон продължава да изпитва негативните последици от Brexit, сочи доклад на Acadata, цитиран от Bloomberg.

Цените на жилищата в британската столица са намалели с 1,1% през април спрямо същия период на миналата година, показват данните. В цялата страна те са се повишили с 0,2% до средно равнище от 302 122 паунда (393 332 долара).


Сходно е положението и при броя продажби на имоти. На национално ниво повишението през последната година наред с увеличаването на купувачите на първо жилище „показва, че пазарът расте макар и бавно“. В Лондон обаче продажбите са намалели с 14% от първото тримесечие на 2017 г.

Британската столица е най-силно засегната от несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз, което сега е планирано за края на октомври. Четири южни области регистрират спад на цените, а Уелс, Мидландс и по-голямата част от Северна Англия отбелязват повишение, сочи докладът.

Продавачите в Лондон започват да намаляват цените, за да си осигурят бързи продажби, сочат данните на Acadata, които съответстват на наблюденията и на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) от миналата седмица.

Отделно изследване на имотната компания Hamptons International, публикувано от Financial Times, показва, че купувачите на имоти с инвестиционна цел в Лондон, които са продали имот през 2018 г. са извлекли средна печалба от 248 хил. паунда (над 287 500 евро). За сравнение, собствениците на жилища в Англия и Уелс са реализирали средна брутна печалба от 79,770 паунда (близо 92 500 евро) при продажбата.

Собствениците на имоти в Англия и Уелс, които са продали през 2018 г., са държали жилището средно 9,6 години, като през това време цените са се повишили средно с 30 на сто.
Данните обаче показват също, че печалбата при продажбата е намаляла в много градове, тъй като цените на жилищата са се понижили. В Лондон собствениците, които са продали през 2018 г., са получили с 24 хил. паунда (близо 28 хил. евро) по-малко, отколкото ако бяха продали през 2017 г. Средната печалба преди облагането с данъци е намаляла в десет области между 2017 и 2018 г.
От собствениците на имоти, които са продали миналата година, 85% са реализирали печалба от продажбите, а 15% са били на загуба. Собствениците, които са продавали жилище в Лондон, са имали най-голям шанс да постигнат печалба, а най-малка е била тази възможност в Североизточна Англия.

Предходно изследване на Hamptons установи големи нетни разпродажби на имоти, закупени с инвестиционна цел през последните три години. От 2016 г. близо 120 хил. собственици на имоти са продали и са напуснали изцяло индустрията, сочат данните на имотната компания.

Рентабилността на сектора е подложена на натиск на множество фронтове, тъй като правителството и регулаторите въведоха мерки за охлаждане на растежа му на фона на притесненията от прегряване на пазара. През 2016 г. беше въведено повишаване на гербовия налог с 3 процентни пункта за имоти, закупени с инвестиционна цел, и втори жилища, а от 2017 г. започна отмяна на данъчните облекчения за лихви по ипотеки. Въведени бяха и нови ограничения върху ипотечното кредитиране.

Асоциацията на собствениците на жилищни имоти съобщи този месец, че една четвърт от собствениците искат да продадат поне едно жилища в идните 12 месеца, което е най-високият процент, откакто асоциацията е започнала да задава въпроса в редовните си допитвания преди три години.

Брокери на недвижими имоти и представители на собствениците предупреждават, че разпродажбите на жилища ще повишат наемите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!