The Guardian: Брюксел предупреди, че преговорите за Брекзит може да пропаднат след коментарите на Борис Джонсън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
259

Лондон. Европейският съюз предупреди, че преговорите за Брекзит може да бъдат прекратени заради разразяващата се битка около финансовите претенции на двете страни. Исканията на Брюксел предизвикаха първият дипломат на Лондон Борис Джонсън да отправи щекотливи коментари към лидерите на Общността заради очакванията им Обединеното кралство да плати бракоразводната сметка за излизането си от организацията, пише The Guardian.
„Не чувам свиркане, а цъкащ часовник“, коментира главният преговарящ Мишел Барние на пресконференция в Брюксел, която имаше за цел да информира обществеността относно следващия кръг на преговорите, които ще се проведат следващия понеделник.
Министърът за въпросите, свързани с Брекзит Дейвид Дейвис все още не е изказал официалната позиция на Обединеното Кралство относно финансовото споразумение за развода между Брюксел и Лондон, което се очаква да достигне сума до около 100 млрд. евро.
Официални лица от ЕС твърдят, че Великобритания трябва да признае финансовите си задължения към бюджета на блока или преговорите ще бъдат изцяло прекратени, включително тези за свободна търговия.
„Трите приоритета от първата фаза на преговорите са неделими“, каза Барние, имайки предвид финансовите взаимоотношения, правата на гражданите и други проблеми, като границата със Северна Ирландия. „Напредъкът по една или две от темите няма да бъде достатъчен за нас, за да продължим разговорите за бъдещето на нашите отношения“.
Предизвикан от едни от най-разгорещените реплики до този момент, той коментира, че не става дума само за технически график, а по-скоро за това дали двете страни може да си имат доверие.
„Как може да градиш отношения в търговията, сигурността, които трябва да бъдат дълготрайни и стабилни, със страна, на която нямаш доверие?“, добави френския дипломат. „Аз искам със цялото си сърце да изградим добри взаимоотношения“, увери Барние.
Попитан в Камарата на представителите относно репликата си „да си гледат работата“ за парите, Джонсън коментира: „Мисля, че това обобщава това, което наблюдавам… на мен ми се струва, че това е изнудване и в този случай „да си гледат работата“ е напълно подходящ израз“.
„Хората използват израза „изнудване“. Това не е бракоразводна сметка, не е наказание, не е и отмъщение, а просто уреждане на сметките. Не е лесно, може би дори е скъпо, но ние не искаме нито паунд, нито евро повече от това, за което сме се споразумели. Може да има обсъждане по тази или онази бюджетна линия, но те трябва да започнат да разбират, че са поели задължения“, припомни Барние.
focus-news.net

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!