Цветанов: Съдебната система саботира управлението

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1357

С вицепремиера и вътрешен министър Цветан ЦВЕТАНОВ разговаря Детелина Славова

В непоносимите летни горещини екип на “Труд” откри вчера вътрешния министър Цветан Цветанов да разпуска в петзвездния хотел “Фламинго” в курорта Албена. Заедно със съпругата и двете си дъщери той втора поредна година предпочита почивка на Северното Черноморие. Този път Цветанов, по инструкции на Бойко Борисов, ще остане не 3 дни, а 2 седмици, за да чисти насъбралите се отпуски. Открихме вицепремиера на плажа, охраняван от трима гардове и в компанията на близкия му приятел Веселин Маринов. Популярният певец и изпълнител на “Нашата полиция” вчера навърши 49 г.  Вътрешният министър се оказа в крак с актуалните събития и се съгласи да отговори на няколко въпроса, свързани със скандалните решения на Софийския апелативен съд във вторник. Първите му думи бяха: “Много разчитах тази отпуска да си я изкарам незабелязано…”

– Помрачиха ли решенията на Софийския апелативен съд за “Килърите” и “Всичко коз” почивката ви?

– Те допълнително създадоха усещане за липса на справедливост. Това, което вчера направих – обадих се на всички служители, които пряко участваха по документирането и работата на престъпните групи за точенето на ДДС и за “Килърите”.  Защото за мен е важно служителите в системата на МВР да знаят, че колкото и да е трудно, трябва да продължим напред. Иначе всичко друго се обезсмисля.  Обществото очаква, че държавата все пак ще покаже, че е по-силна. Въпреки липсата на съдебна воля, въпреки включването на съдебната система в политиката и саботирането на днешното управление на страната.

– Какви съдебни реформи са необходими според вас?

– Смятам, че предложенията, внесени от министър Маргарита Попова по отношение на съдебната власт, ще се гледат вНародното събрание през есента. Съдебната система се нуждае от реална реформа. Не ни трябва реформа, която обслужва определени интереси, а не интересите на държавата и на обществото. Според мен се показва една сериозна импотентност на българската съдебна система. Казвам го с болка. Това не е емоционален изблик.

– Ще отговори ли съдебната система на очакванията на обществото?

– Надявам се, че и българските съдии ще осъзнаят колко е важно държавата ни да бъде правова. Да положим максимални усилия, за да неутрализираме организираната и конвенционалната престъпност.  Препоръчвам, казвал съм го и преди: нека съдиите отидат и поговорят с гражданите, нека чуят обществото. Ние сме част от институциите, но трябва да защитаваме обществения интерес. Да се ръководим единствено и само от намеренията за доброто бъдеще и перспективите на България като страна членка на ЕС.

– Оказват ли се ефективни полицейските акции или не?

– Благодарение на действията на МВР през последната година няма убийства, които да създават лош имидж на страната. Няма престъпления, извършени от тежката организирана престъпност. Смятам, че с прилагането на комплексен подход спрямо злоупотребите в икономиката през последните години българският бизнес започна да се дисциплинира. Тези, които бяха част от сивата икономика, излязоха на светло. Искаме да създадем конкурентна среда и ясни правила. Всички да бъдем равни пред закона. Това е целта, която си поставям като министър. Тя стои пред професионалното ръководство на министерството и всички служители в системата на МВР.

– Да очакваме ли полицейски акции в морската столица? Каква според вас е картината на престъпността по Черноморието?

– В момента най-важното е бургаската, варненската и добричката областна дирекция на МВР да противодействат на лятната престъпност. Специален акцент е борбата с проституцията, която е лоша емблема за страната ни като туристическа дестинация. Важно е България да бъде туристическа, а не секс туристическа дестинация. Смятам, че курортите ни и специално Албена отговарят на очакванията за чудесна почивка на всяко българско семейство с малки деца.  Смятам, че българските курорти по нищо не отстъпват на чуждестранните. Честно да си призная, имал съм предложения да почивам навън, и то от мои колеги министри – от турския, гръцкия. Но аз съм на принципа “изберете българското”!  Не очаквах, че ще има такъв интерес къде и как почива министърът на вътрешните работи. Аз съм като всеки друг средностатистически българин, който почива със семейството си. Това е времето, в което се зареждаш с енергия за предстоящите тежки работни месеци.

– Ползотворно ли се оказа сътрудничеството на разменни начала между българските и румънските полицаи?

– Мисля, че работят много добре. Моделът, който прилагаме с румънските колеги, ще бъде пренесен и при българо-гръцките екипи. Ние трябва да си партнираме, нашите цели са съвместими с тези, които си поставят съседите.  Сигурността на туристите трябва да гарантираме с колективни усилия. Най-верен е комплексният подход на правоохранителните системи на всички съседи и на евроатлантическите ни партньори.

– Какво ви свързва с поп певеца Веселин Маринов?

– От няколко години сме приятели с Веско Маринов. Тогава бях зам.-кмет на София, а на него му предстоеше концерт. Винаги съм харесвал песните му. Те са мелодични, имат позитивен заряд. Така просто се зароди приятелството ни, което продължава вече години. Радвам се, че той изпълни една песен за българскта полиция. Днес (б.р. – вчера) той има рожден и сме му направили хубав, колективен подарък, но нека остане изненада. Скромен е и символизира хубави неща. С Веско се засякохме тук в Албена. Мит е, че сме ангажирали два етажа в хотел “Фламинго”. Стараем се да бъдем като всички почиващи в курорта. Запазили сме стаи за моето семейство и за приятелите, с които сме тук. Няма нещо, което да е ограничило престоя на останалите почиващи. Не сме ги притеснявали – нито с охрана, нито сме отцепвали ресторанта в хотела.

– А какво ще кажете за химна “Нашата полиция”?

– Това не е химн. Това е една песен за българския полицай. Въпрос на мнение е. Аз не смятам, че в тази песен има нещо обидно, нещо деморализиращо. Това е песен с патриотичен дух. Който не я харесва, да не я слуша. Веско ми сподели, че онзи ден, когато имаше пътуване по работа, го спрели полицаи и го поздравили за песента. Това е право на оценка.  Тук също се търси някакъв отзвук от една песен – не от самото съдържание, не от това за кого е предназначена, а това, че Цветан Цветанов и Веско Маринов са приятели. Питам се защо през тези години нямаше реакции за вулгарните песни, които широко се лансират.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!