ЦИК: Имало е проблем с инсталирането на 10 машини за гласуване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
60

Към 11 ч. ще стане ясно как работят всички машини, посочва говорителят на ЦИК Димитър Димитров

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Имало е проблем с инсталирането на 10 машини за гласуване, признават от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според говорителя на ЦИК Таня Цанева проблемите са били отстранени своевременно.

“Изборният ден започна. Получаваме обновена информация от районите по отношение на откриването на избирателните секции на изборния ден. Както е известно, във вчерашния ден имахме известни затруднения при доставката на машините от областните центрове до съответните общини и секционни избирателни комисии. Но още снощи в късните часове всички машини бяха ситуирани и намиращи се в секциите”, обясни Цанева, цитирана от БНТ.
От своя страна Димитър Димитров, също говорител на ЦИК, посочи, че към 11 ч. ще стане ясно дали машините са заработили.

„Това, което вчера се случи в ЦИК, е, че беше взето едно решение, с което на практика се допълва процедурата по одитиране и във всеки район три от машините ще бъдат одитирани с преброяване на разписките. Принципът на избора на тези три, ще бъде случаен и ще бъде обявен в края на изборния ден. Освен това имаме съобщение за една неработеща машина в Горна Оряховица, но това е сигнал. Не сме разследвали случая. Също, най-вероятно около 10 машини не са могли да бъдат стартирани по начина, по който е описано в кодекса или в нашите правила“, изтъкна Димитров пред БНР.

Към момента няма сериозни сигнали за нарушения в изборния ден, допълва той. „Повечето от сигналите са приети за сведение или препратени към някоя комисия, която би се занимавала с нарушение, да кажем СЕМ или пък комисията по дискриминация, но сериозни сигнали за нарушения в предизборната тишина, която е до края на изборния ден днес, нямаме”, коментира още Димитров.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!