Цените се укротяват

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

Поскъпването на жилищата във Великобритания се забави

Снимка: Shutterstock
През юли, след края на облекченията по отношение на гербовия данък, темповете на поскъпване на жилищата във Великобритания се забавиха. През юни поскъпването е в рамките на 13.4% на годишна база, сочат данните на Nationwide. Това е 17-годишен пик. През юли поскъпването също е двуцифрено, но по-малко – 10.5% на годишна база. На месечна база увеличението през юли спрямо юни е 0.5% след като през юни спрямо май беше 0.7% след отчитане на инфлацията.

„Лекото отдръпване през юли не е изненада, отчитайки значителните печалби регистрирани през последните месеци. Действително в периода от април до юни цените на жилищата растяха средно с 1.6% на месец, което близо шест пъти надхвърля средномесечния прираст, регистриран през последните пет години до началото на пандемията“, казва главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

„Ситуацията около гербовия данък доведе до това, че броят сделки на пазара на жилища през юни достигна рекордни нива – близо 200 000. Причината е, че купувачите бързаха да приключат сделките си до крайния срок. Това доведе до двоен ръст на регистрираните транзакции регистрирани, в който и да е месец преди пандемията и с 8% повече спрямо предходния пик, наблюдаван през месец май“, добавя Гарднър.

На база данните от Агенцията по вписвания, анализатори отбелязват че след началото на пандемията ръстът на пазара е стимулирал търсенето на по-скъпи имоти. Така например, броят на сделките с имоти на цена от 600 000 EUR нагоре са се увеличили с 37% за последните 12 месеца до март 2021 г. спрямо ръст от 2% при всички останали обекти. В резултат от първото тримесечие на 2020 г. до първото на текущата година сделки с имоти на стойност от 600 000 EUR нагоре са се увеличили от 12% на 18%.

Също така настъпи промяна и във вида собственост, която купувачите придобиват. През последните шест месеца делът на продажбите на отделни къщи и такива с две жилища в тях бележи ръст, а този на апартаменти в жилищни сгради спада.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!