Цените на жилищата във Великобритания се повишават за първи път от повече от година, според кредитора Nationwide

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
192

ЛОНДОН, 1 март (Ройтерс) – Цените на жилищата във Великобритания през февруари са се повишили на годишна база за първи път от повече от година, заяви ипотечният кредитор Nationwide Building Society в петък. Това е последният знак за възстановяване на пазара на жилища след спад в разходите по ипотеките. Цените са били с 1.2% по-високи отколкото през февруари 2023 г., първото годишно увеличение от януари миналата година, заяви Nationwide.

Цените са се повишили с месечен ръст от 0.7% между януари и февруари тази година, заяви тя. Анкета на Ройтерс сред икономисти е предвидила увеличение от 0.7% на годишна база и месечен ръст от 0.3%.

“Спадът в разходите по заемите около новата година изглежда е стимулирал възхода на пазара на жилища”, заяви главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър. Индексът на цените на кредитора вече е само с 3% под всички времена връх, достигнат през лятото на 2022 г., малко преди пазарът да бъде засегнат от повишаването на лихвените проценти от страна на Банката на Англия (BoE) и турбуленции на облигационния пазар под бившия министър-председател Лиз Тръс.

През трите месеца до края на февруари цените са се повишили с 1.2%, най-бързият им ръст от юли 2022 г. BoE запази своя основен лихвен процент на 5.25% миналия месец, най-високият от 2008 г., но заяви, че моментът за намаление може да наближава, тъй като инфлацията се насочва към своята цел от 2%. Лихвените проценти по ипотеките са в спад в очакване на следващия ход на BoE.

BoE заяви в четвъртък, че одобренията на ипотеки през януари са били най-високите от октомври 2022 г.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!